Na području istočne Hercegovine u putnu infrastrukturu u ovoj godini biće uloženo 25 miliona KM iz sredstava Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ i vlada Srpske i Srbije, najavio je danas u Nevesinju vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Nenad Nešić.

Nesic tamindzija nevesinje.jpg

Nešić je u Nevesinju zajedno sa poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilijom Tamindžijom i načelnikom opštine Milenkom Avdalovićem otvorio novi put koji spaja magistralni pravac Nevesinje-Gacko sa regionalnom dioniciom Nevesinje-Berkovići u dužini 370 metara.

On je istakao da su „Putevi Republike Srpske“ u saobraćajnicu koja je danas otvorena uložili 266.000 KM i da će ovaj projekat doprinijeti bržem i bezbjednijem saobraćaju u Nevesinju.

„Mi smo u Nevesinju rekonstruisali Ulicu cara Dušana, zatim kružni tok, most. Planiramo i rekonstrukciju Ulice Miloša Obilića“, istakao je Nešić.

On je istakao odličnu saradnju sa opštinom Nevesinje i za iduću godinu najavio izgradnju kružnog toga kod sportske dvorane i školskih objekata, kao i rekonstrukciju cjelokupne saobraćajne infrastrukture u ovoj opštini.

„Od opštine Nevesinje dobili smo inicijativu da se radi novi put prema Mostaru koji bi povezao istočnu Hercegovinu sa Koridorom `Pet ce`. Taj projekat je u `Putevima Republike Srpske` prihvaćen, ali će konačnu riječ dati Vlada Republike Srpske“, rekao je Nešić.

On je naglasio da su „Putevi Republike Srpske“ raspisali tender od 11 miliona KM za rekonstrukciju puta Trebinje-LJubinje, kao i tender od tri miliona KM za obilaznicu oko Trebinja.

Nešić je naveo i da je u planu i izgradnja novog puta Tjentište-Brod i spuštanje prema Sutjesci.

„Planiramo da počnemo radove na putu Foča-Šćepan polje, odnosno Brod na Drini-crnogorska granica. U toku su pregovori za obezbjeđivanje sredstva jer je riječ o 80 miliona evra investicija koje `Putevi` ne mogu finansirati iz vlastitih sredstava“, naglasio je Nešić.

Narodni poslanik Ilija Tamindžija naglasio je da je Skupština opštine Nevesinje uputila inicijativu Vladi Republike Srpske za izgradnju puta Nevesinje-Mostar, kojim bi istočna Hercegovina bila povezana sa Koridorom „Pet ce“.

„Vlada je tu inicijativu uputila Javnom preduzeću `Putevi Republike Srpske` da bi utvrdili najoptimalnije rješenje. Da li će to biti tunel kroz Grebak ili nešto drugo još ne znamo, ali se nadamo da će biti najoptimalnije i najbolje rješenje na dobrobit svih u Nevesinju i Hercegovini“, rekao je Tamindžija.

On je istakao da opština Nevesinje i Vlada Srpske nisu odustali od rekonstrukcije puta Nevesinje-Berkovići, kako se moglo čuti u pojedinim medijima.

„Samo smo definisali prioritete. Ni od čega nismo odustali. Radiće se i regionalni put prema Berkovićima“, rekao je Tamindžija.

Načelnik opštine Milenko Avdalović zahvalio je „Putevima Republike Srpske“ za značajne infrastrukturne projekte koji su prošle godine urađeni u Nevesinju, među kojima rekonstrukcija Ulice cara Dušana i novi kružni tok na ulazu u grad iz pravca Mostara.

On je naveo da će na modernoj saobraćajnici koja je danas otvorena opština Nevesinje izgraditi i rasvjetu.

„U narednim danima nastavljamo sa potpunom rekonstrukcijom Ulice Miloša Obilića. Opština će uraditi rekonstrukciju vodovodne infrastrukture. Razgovarali smo i o izgradnji kružnog toka kod sportske dvorane i škola, s ciljem povećanja bezbjednosti u saobraćaju“, rekao je Avdalović.

Nešić, Tamindžija i Avdalović uvjerili su se kako se odvijaju radovi u Ulici Miloša Obilića