U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba "Foto BiH 2019", na kojoj je predstavljeno 112 fotografija autora iz cijele BiH i Republike Srpske.

fotobih 2019 (4).jpg

Fotografije za izložbu, koju trebinjski Foto-kino klub priređuje u okviru Dana fotografije, izabrao je majstor fotografije u Asocijaciji za umjetničku fotografiju BiH Dragan Prole.

Predsjednik trebinjskog Foto-kino kluba Slavenko Vukasović rekao je da je zanimljivo da je i ove godine prvonagrađeni autor u kategoriji crno-bijele fotografije član ovog kluba Dušan Vuković, koji niže nagrade i na prestižnim međunarodnim izložbama. 

fotobih 2019 (5).jpg

"Selektor Prole je od oko 800 fotografija izabrao je 112 najboljih. Svake godine su sve bolje i bolje fotografije, a posebno nam je drago što je prva nagrada pripala našem članu", kazao je Vukasović.

On je istakao da je ove godine više crno-bijelih fotografija od onih u boji, jer svaki umjetnički fotograf na taj način prikazuje oblik, sijenku, svjetlo.

Autor pobjedničke crno-bijele fotografije Dušan Vuković istakao je u uživom javljanju iz Danske, gdje živi, da mu je "Vučja staza" - kako je nazvao fotografiju, jedna od omiljenih.

"Nisam očekivao nagradu, pa mi je još draže što sam je osvojio", naveo je Vuković.

Dominantne teme na fotografijama su portreti, pejzaži, arhitektura, život.

Trebinjske Dane fotografije i ove godine podržao je grad Trebinje.

fotobih 2019 (3).jpg