Nesavjesni vozači i dalje vozilima ulaze u Stari grad iako je u toku turistička sezona, zbog čega negoduju pješaci, ali i vlasnici brojnih ugostiteljskih i drugih radnji koji kažu da ovakvom bahatom ponašanju ne mogu pomoći niske kazne od svega 40 maraka.

stari grad klip.jpg

Da je kazna za ovaj prekršaj veoma niska i da bi se pod hitno trebala povećati - s obzirom da se radi o zaštitićenoj zoni - pokazuju podaci Policijske uprave Trebinje, čiji su pripadnici tokom juna sankcionisali 13 neodgovornih vozača.

"Tu nema lijeka dok im se ne napiše 200 maraka kazne. Pa tako dva puta mjesečno i neće i više pasti na pamet da uđe vozilom u Stari grad", kaže jedan od vlasnika ugostiteljskog objekta u starom jezgru.

On nam priča da vozila kroz Stari grad i dalje defiluju tokom cijelog dana i da je neophodno sistemsko rješenje, jer pojedini vozači uopšte ne poštuju saobraćajni znak na ulazu u Stari grad, a nije ih mnogo briga ni za eventualni prekršajni nalog.

Nezvanično, gradske službe planiraju da postave novi klip na ulazu u Stari grad, koji će biti stabilniji i neće se moći spuštati pri većoj težini.

Njegova ugradnja očekuje se veoma brzo, a na stolu kod nadležnih je i rješenje da se u potpunosti, tokom 24 sata, svim vozilima zabrani ulazak u Stari grad, što je i najizglednije.

To bi značilo da bi daljinski od klipa imale samo nadležne službe - hitna pomoć, policija i vatrogasci, dok bi se klip od strane nadležnog lica ili automatski spuštao samo u dozvoljenim intervalima za dostavljanje robe, koji bi bili kraći od postojećih.

Do konačnog rješenja nadležni su ponovo osposobili kameru na ulazu u Stari grad, koja je sada direktno povezana sa Policijskom upravom Trebinje, pa će policiji biti mnogo laše da nesavjesnim vozačima pošalje plave koverte sa 40 maraka kazne za svaki neovlašćen ulazak.