Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je danas u Beogradu imao sastanak sa predstavnicima kineskih kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) i "Poli grupe" sa kojima su i ranije vođeni razgovori o učešću u investicijama u energetski sektor u Republici Srpskoj, prije svega u Gacku.

dodik sa kinezima.jpg

"Sada imamo potpisane određene dogovore, pismo o namjerama i ugovor o formiranju zajedničke firme, koja treba da bude formirana u narednim sedmicama i da uradi studiju izvodljivosti za izgradnju novog bloka Termoelektrane u Gacku", rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da će se kroz tu studiju izvodljivosti vidjeti da li ima elemenata i mogućnosti da se nastavi dalje. 

"Vjerujemo da će to biti. CMEC je jedna od najvećih korporacija Kine, a `Poli` je korporacija koja je u saradnji sa njima već izgradila više od pet hiljada megavata različitih energetskih postrojenja", istakao je Dodik.

Dodik je istakao da će danas posjetiti Sajam namjenske industrije u Beogradu i firme iz Republike Srpske, među kojima "Tehnički remont Bratunac", banjalučki "Kosmos" i bijeljinski "Orao".

"Ono što mogu da vidim jeste da se `Tehnički remont Bratunac` svakao eksponirao ne samo u regionu, nego i šire, te u tom pogledu treba pružiti podršku takvim nastojanjima naših kompanija", rekao je Dodik novinarima.

U Beogradu danas počinje Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner" na kojem će nastupiti 128 izlagača, među kojima i izlagači iz Republike Srpske i BiH.

Zemlje učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Njemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, BiH - Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka, Bjelorusija, Slovačka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.