U galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, u Gornjem Milanovcu, pobratimskom gradu Trebinja, u organizaciji Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu, otvorena je izložva „Jovan Dučić u diplomatiji“.

jovan ducic u diplomatiji izlozba.jpg

Izložba obuhvata 150 izabranih fotografija i dokumenata iz Arhiva Jugoslavije, iz perioda rada velikog pjesnika kao diplomate, u osam evropskih i jednom afričkom gradu.

Putem izložbenih eksponata građani Gornjeg Milanovca imaju mogućnost da se upoznaju sa diplomatskom karijerom Jovana Dučića, koju je gradio od zvanja pisara, sekretara, savetnika, generalnog konzula, otpravnika poslova, izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra, sve do ambasadora, prvog sa takvim zvanjem u Kraljevini Jugoslaviji.

Uz prisustvo brojnih građana Gornjeg Milanovca, predsednika Opštine Gornjeg Milanovca Dejana Kovačevića, zamjenika predsjednika Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu Rada S. Petrovića, na otvaranju izložbe govorili su direktor Muzeja Aleksandar Marušić, sekretar Udruženja Trebinjaca Milivoje Mišo Rupić i autor izložbe Miladin Milošević.

Milivoje Mišo Rupić je u ime Udruženja poklonio Biblioteci "Braća Nastasijević" u Gornjem Milanovcu i Biblioteci Muzeja rudničko-takovskog kraja nekoliko knjiga: Jovan Dučić "Aneksija Bosne i Hercegovine i srpsko pitanje", Miladin Milošević "Diplomatski spisi Jovana Dučića" i dr Vladimir Ćorović "Luka Vukalović i Hercegovački ustanci 1852-1862", pisanu 1923. godine, koje je štampalo Udruženje Trebinjaca.

Na izložbi su prisutni građani Gornjeg Milanovca imali priliku da se upoznaju sa propagandnim materijalom Turističke organizacije Grada Trebinja, što je izazvalo veliku zainteresovanost i mogućnost da se bolje upoznaju s onim što Trebinje nudi u sveri turizma.