Lokalni, republički i regionalni mediji pisali su prije 19 mjeseci o Trebinju kao gradu koji je među prvima u Republici Srpskoj podržao inicijativu tadašnjeg predsjednika Milorada Dodika da svaki grad i opština imaju ulicu ili trg posvećen 9. januaru - danu kada je proglašena Republika srpskog naroda BiH, kasnije Republika Srpska.

ulica-9.-januara-trebinje.jpg

I poslije više od godinu i sedam mjeseci, sve je ostalo samo na natpisima u medijima, jer pred odbornike Skupštine grada nije stavljen prijedlog o davanju naziva ove ulice.

Pompezno najavljivano davanje ulice početkom januara 2018. godine, očigledno, ostalo je samo mrtvo slovo na papiru.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak istakao je da prijedlog odluke nije došao u zakonodavno tijelo na čijem je čelu, a zbog čega je to tako nije mogao da kaže.

"Skupština ne predlaže, već samo usvaja ili ne usvaja prijedlog odluke. Odluka o davanju naziva jedne trebinjske ulica po 9. januaru do sada nije došla na adresu Skupštine grada", kazao je Banjak.

Tadašnji prijedlog bio je da se po 9. januaru nazove dio ulice Vojvode Stepe Stepanovića i to dio od novog kružnog toka kod Palate pravde do autobuske stanice, jer se u tom dijelu nalaze važne gradske i republičke institucije i preduzeća.

Taj dio sadašnje Stepine ulice, obuhvata, između ostalog, Policijsku upravu Trebinje, Matično preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske", tri fakulteta, studentski i đački dom, Srednju muzičku školu, autobusku stanicu, Institut za javno zdravstvo RS.

U ovoj ulici uskoro će biti smješteni i osnovni i okružni sud i Okružno javno tužilaštvo, a u njoj je predviđena i gradnja nove zgrade gimnazije.

dan_republike_2018.jpg

Ipak, ovaj prijedlog, koji je tada naišao na pozitivne komentare Trebinjaca, nije se baš svidio trebinjskoj opoziciji, iz koje su tvrdili da je pravednije rješenje da se neka od novoizgrađenih ulica nazove po 9. januaru.

Međutim, kako sada stvari stoje, ni postojeća ni neka nova ulica neće dobiti naziv po važnom prazniku za sve u Republici Srpskoj.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je krajem 2017. godine pismo svim gradonačelnicima i načelnicima u RS u kojem ih poziva da u najskorije vrijeme, putem skupštinskih odluka, odrede jednu ulicu u svojim lokalnim zajednicama koja će nositi naziv 9. januar.

"Na taj način svi zajedno daćemo snažan doprinos sjećanju na Dan kada je proglašena Republika Srpska i poštovanje prema svima koji su se izborili da mi danas u miru slavimo Republiku Srpsku", naveo je tada Dodik u pismu.