Potencijalno rekordan toplotni talas očekuje se u većem dijelu kontinentalne Evrope iduće sedmice, uz temperature koje će se u pojedinim gradovima popeti do 38 stepeni, a u najtoplijim područjima i do 40 stepeni celzijusa, podaci su meteorološkog servisa "AccuWeather". 

vrucina.jpg

Kombinacija oluje preko Atlantika i visokog pritiska kroz srednju Evropu povući će veoma vruć vazduh iz Afrike prema sjeveru, što će dovesti do potencijalno opasne vrućine u velikom dijelu zapadne i srednje Evrope, pojašnjava meteorolog AccuWeather.

To će se svakako odraziti i na našu regiju gdje se u pojedinim dijelovima takođe očekuju visoke temperature.

AccuWeather ističe da će gradovi od Madrida do Berlina, uključujući Pariz, Brisel i Frankfurt, vjerovatno doživjeti višednevni toplotni talas u prvoj polovini sedmice, pri čemu se visoke temperature očekuju dalje na istoku, u Bukureštu, Beču, Budimpešti, Beogradu i Sofiji.

"Kroz nekoliko dana ekstremne vrućine u kombinaciji sa vrelim noćima, zgrade i domovi bez klimatizacije teško će se ohladiti, što će rezultirati nepovoljnim uslovima za spavanje i povećanjem rizika od bolesti povezanih sa vrućinom. Stariji i djeca su najranjivije kategorije u ovom slučaju", rekao je meteorolog Erik Lester.

Ipak, početak iduće sedmice u BiH će biti obilježen lokalnim pljuskovima, navode bosanskohercegovački meteorolozi.

Utorak, 25. juna u BiH se takođe očekuje oblačno vrijeme sa slabom kišom i lokalnim pljuskovima. Najviše temperature očekuju se na jugu zemlje, do 33 stepena celzijusa.

Ispred nas je sunčan vikend uz moguću oblačnost tokom dana te kišu koja bi mogla početi padati u nedjelju poslijepodne.