Nekadašnji predsjednik UEFA-e Mišel Platini odveden je u pritvor jutros kao dio istrage o namještanju glasova za dodjelu nadolazećeg Svjetskog prvenstva Kataru 2022. godine, izvještavaju francuski mediji.

Misel platini.jpg

Platini je uhapšen nakon dojave Antikorupcijske organizacije Policije (OCLCIFF). Akcija policije je izvedena u Nanteru, predgrađu Pariza, a 63-godišnjak još uvijek nije dao izjavu u vezi sa skandalom.

Katar je decembra 2010. godine izabran za domaćina Mundijala, ali od tada se nižu kontroverze u vezi sa njihovom kandidaturom.

Francuski Mond navodi da Francusko finansijsko tužilaštvo istražuje "navodna aktivna i pasivna djela podmićivanja službenika".

Osim Mišela Platinija, priveden je i Klod Gean, savjetnik bivšeg predsjednika Francuske Nikolasa Sarkozija.

Legendarni Francuz, koji je tokom igračke karijere 80-tih tri puta proglašavan za najboljeg fudbalera na svijetu, je osam godina bio na čelu Evropske fudbalske federacije, od 2007. do 2015. godine, kada je smijenjen odlukom Etičke komisije FIFA.

Platini je tada dobio suspenziju na šest godina zbog “nelojalne uplate” od dva miliona švajcarskih franaka koju mu je isplatio tadašnji predsjednik FIFA Sep Blater.