Okružno tužilaštvo u Trebinju svakog od 19 izvještaja u slučaju "Papović" vodiće u odvojenim predmetima, saznaje TrebinjeLive.info.

vukasin papovic tuzilastvo trebinje.jpg

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, na ovu aktivnost tužilaštvo se odlučilo jer 19 osumnjičenih lica nisu međusobno povezani, dok im je jedina poveznica isključivo profesor Vukašin Vule Papović, od koga su sva lica koristila usluge falsifikovanja računa.

Uprava za organizovani kriminal MUP-a Srpske, koja je dostavila izvještaje protiv 19 lica, dostavila je i obimnu dokumentaciju protiv ovih lica koja su svojim aktivnostima nanijela štetu, uglavnom elektro-energetskim preduzećima, od oko 800.000 KM.

Međutim, zanimljivo je da je Uprava sada dostavila izvještaje samo protiv vozača tih preduzeća i gradskih uprava u Trebinju, Bileći, Gacku i Nevesinju, te samo protiv jednog funkcionera, iako se u zapisnicima spominje više njih koji su se godinama bogatili donoseći lažne račune za lažna putovanja i spavanja.

TrebinjeLive.info nezvanično saznaje da će Uprava za organizovani kriminal RS uskoro dostavliti nove izvještaja protiv više lica osumnjičenih za sticanje nezakonite finansijske koristi na osnovu usluga profesora Papovića.

A da li će osumnjičena lica dobiti sudski epilog isključivo zavisi od trebinjskog tužilaštva, od koga javnost očekuje da podignme optužnice i u cjelosti rasvijetli slučaj "Papović".

Prema nezvaničnim saznanjima, ukoliko tužilaštvo podigne optužnice, što se ne može očekivati brzo zbog obimnosti materijala protiv optuženih, svim osumnjičenim slijedi suspenzija sa radnih mjesta, što je već, nezvanično, raspravljano na najvišim instancama pojedinih preduzeća elektroenergetskog sektora, te gradskih uprava.

A do tada prispjeće još izvještaja protiv više lica.

Prve pretpostavke govore da su preduzeća iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske, te javne ustanove, gradske uprave, ministarstva i druge institucije u višegodišnjem korišćenju usluga profesora Papovia oštećene za više miliona KM.

Prvi podnijeti izvještaji odnose se na period od 2013. do februara 2018., kada je profesor Papović otkriven, jer je prethodno uputio prijetnje tadašnjem direktoru RiTE "Gacko" Bošku Kozomari.