Trebinjci koji obrađuju njive u Trebinjskom polju ne mogu da ih zalijevaju zbog nabujale Trebišnjice, pa usjevi trpe znatnu štetu jer im već nedostaje vode, kažu za TrebinjeLive.info poljoprivrednici.

kola trebisnjica.jpg

Oni navode da je kolima na Trebišnjici nemoguće prići i da voda zato ne može da teče kanalima kojima su do sada zalijevali njive, dok sistem navodnjavanja koji je nedavno izgrađen ničemu ne služi.

"Iskopali su rupe, betonirali ih i to je to. Ničemu ne služe", tvrde naši sugrađani.

Prema njihovim riječima, pojedini poljoprivrednici donose motore za zalijevanje na benzin i pokušavaju da "izbace" vodu u kanal, ali je taj posao, kako kažu, kao i Sizifov - uzaludan. 

"Količina vode koju motor izbaci u kanal je veoma mala, ne mogu se zaliti njive. Sve se osuši iako nam je voda u kanalima do prošlog ljeta bila na jedan metar od njiva", tvrde Trebinjci.

Kažu nam da ne znaju šta da rade niti kome da se obrate, a da će se njihovi usjevi do tada osušiti.

"Kiše nema, pa treba zalijevati usjeve. A to je nemoguće. Niko nije okupio ljude koji obrađuju njive da sa njima pokuša da nađe rješenje, a mogu ispumpavati vodu iz bazena u Bregovima, umjesto da utvrde prioritet i nama bar dva puta sedmično daju one velike motore da napunimo kanale i zalijemo njive", navode Trebinjci.

U Trebinjskom bolju brojni Trebinjci obrađuju njive kako za ličnu, tako i za komercijalnu upotrebu, a u posljednje vrijeme je i veći broj zasada voća.

"Sada Trebinjci neće imati šta da prodaju na pijaci. Taman dobro za ove dobavljače iz Čapljine, što se ne zna ni šta je ni od koga je nabavljeno", navode ovi poljoprivrednici.