Zbor košarkaških sudija Romanije i Hercegovine (ZKSRiH) nakon završene sezone 2018/19. organizovao je seminar za košarkaške sudije u Trebinju uz učešće kontrolora u Evroligi, ABA ligi i FIBA instruktora Dragana Medana i dvojicu sudija Evrolige i ABA lige iz Podgorice Igora Dragojevića i Miloša Koljenšića.

seminar kosarka.jpg

Seminar je bio obavezan za 25 sudija iz ZKSRiH, a na njemu su bili prisutni i gosti iz područnog košarkaškog odbora Bijeljina i jedan sudija iz Crne Gore.

Medan je držao predavanje na temu: "Mehanika, koraci, nesportska greška", a Koljenšić je imao temu "Lična greška koja se sudi, a nema kontakta".

Koljenšićevo izlaganje izazvalo je veliku pažnju učesnika, jer se ovo dešava iz loših pozicija, kad sudija ne vidi i sudi na osjećaj. Da bi se izbjegle takve stvari na parketu, koje možda prave najviše problema između igrača, trenera i sudija obrađena je ova tema.

Košarkaške sudije imale su i praktični dio na dva turnira koji su održani u Trebinju. Na 2. Međunarodnom košarkaškom turniru prijateljstva "Trebinje 2019" u organizaciji KK "Leotar" i "Naših 10. godina" u organizaciji OKK "Leotar" sudije su pokazale svoje znanje.

Predsjednik ZKSRiH Dragan Porobić, sudije na seminaru su sudile utakmice na ova dva turnira, a kontrolori suđenja su bili Koljenšić i Dragojević.

"Mogu slobodno da kažem da su ova dva sudijska imena bili od velike pomoći našim sudijama jer je jedna od najvažnijih stvari za mladog sudiju da takva imena budu na utakmici i daju svoje sugestije. Na seminaru smo dobili ključne informacije koje su potrebne za suđenje i sudije tokom pauza, prijateljskih utakmica treba da to usavršavaju, nadograđuju kako bi prenijeli i na zvanične utakmice", rekao je Porobić.

kosarka.jpg

Sudija Igor Dragojević je naglasio da mu je drago što je došao na seminar i što može da prenese svoje znanje i iskustva sa evropskih parketa.

"Konstantno usavršavanje je jako bitan faktor u životu i karijeri jednog sudije Ovakvi seminari su prava stvar, gdje ćemo dopuniti svoja znanja kroz predavanja kao i naučiti nešto novo u praktičnom dijelu na terenu.Pored osnovnih karakteristika koje svaki sudija mora da ima, a to je poznavanje pravila košarkaške igre i da bude fiziki spreman, važno je da se nikad ne prestaje sa učenjem, biti bolji i težiti vrhu i postavljenom cilju", uvjeren je Dragojević.

Treba istaći da su ove godine na seminaru učešće uzeli i treneri KK "Leotar" i OKK "Leotar".