U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba "Tri života Sarajevske hagade", koja prati put ove knjige od srednjovjekovnog Kraljevstva Aragon, preko Italije do Sarajeva gdje je rukopis kupio Zemaljski muzej 1894. godine.

Sarajevska hagada1.jpg

Izložba se sastoji od 21 strane visoko kvalitetne replike iz Sarajevske hagade kako iz oslikanog dijela, tako i iz religijskog, te iz sefardskih pjesama.

Kustos arheolog  Zemaljskog muzeja Adisa Lepić rekla je da je tek od 2001. godine Sarajevska hagada izložena u ovoj instituciji.

"Sam rukopis je značajan jer se radi od svega 15 hagada kojih ima u čitavom svijetu. Osim svoje starosti, ona je značajna što je napisana na 142 pergamene (na životinjskoj koži je ručno oslikana i pisana). Korišćene su skupe boje za njeno oslikavanje, prirodni pigmenti, a na pojedine dijelove su aplicirani listići zlata", istakla je Lepić.

Sve ovo čini Sarajevsku hagadu izuzetno vrijednim rukopisom i da je jedan od najvrijednijih eksponata od četiri miliona u Zemaljskom muzeju.

Sarajevska hagada3.jpg

"Osim materijalne vrijednosti, Sarajevska hagada ima posebnu važnost za jevrejski narod. Sarajevska hagada od Španije do BiH je simbolika preživljavanja i opstanka jevrejskog naroda i značajna je za duhovnu vrijednost Jevreja", rekla je Lepić.

U Zemaljskom muzeju čuva se original i dostupna je javnosti dva puta sedmično po sat vremena i izaziva veliku pažnju posjetilaca.

Inače, hagada je jevrejski iluminirani rukopisu iz 14. vijeka.

Ovom izložbom Zemaljski muzej obilježio je 131 godinu postojanja.

Izložba je dostupna posjetiocima u narednih sedam dana.

Organizator izložbe je Zemaljski muzej BiH i Američki kutak Trebinje uz podršku Ambasade SAD-a u BiH.

Sarajevska hagada2.jpg