U sali Muzičke škole održan je maturantski koncert Lane Perović na klaviru, inače đaka generacije ove ustanove u školskoj 2018/19. godini.

Lana perovic koncert.jpg

Ovo je Lanin drugi solistički kocert i na jedan način ovo je bio njen oproštaj od srednje Muzičke škole u Trebinju.

Za Lanu Perović četiri srednjoškolske godine su bile sticanje velikog iskustva, a posljednju godinu radila je sa prof. Jelenom Ratković koja joj je, prema Laninim riječima, prenijela veliko znanje.

„Mnogo sam napredovala ove godine, jer je to bitna godina kad se sprema prijemni ispit za fakultet. Hvala joj što mi je pomogla da spremim ispit koji ne bih mogla spremiti bez svog profesora. Program koji mi je dala za večerašnji koncert bio je veliki izazov za mene“, rekla je Perović.

Program je iziskivao veliku virtuoznost, ali Lana je na najljepši način svojim sviranjem dočarala kompozicije J. S. Baha, L. Van Betovena, D. Kabalevskog, F. Šopena, J. Bramsa i Debisija.

„Jelena Ratković je odlično prepoznala program koji mi odgovara, a spremala sam ga čitavu godinu. Od kompozicija najviše mi odgovara 'Mjesečina' od Debisija koju sam izvela na kraju. Tu pustim sve da teče svojim tokom i tu se opuštam i uživam. To je spora kompozicija, bez tenzija, ali i čitav program je bio za mene inspiritivan“, istakla je Perović.

Na kraju nam je Lana Perović rekla da joj je drago što je imala dva solistička koncerta u svom gradu i da joj je drago ako je na neki način probudila svijest ljudi da se zainteresuju za klavir i klasičnu muziku.

Planira da upiše Muzičku akademiju u Novom Sadu.

Posjetioci su imali prilike da uživaju u kompozicijama iz razdoblja baroka, klasicizma, rani i kasni romantizam i dugotrajnim aplauzom nagradili su najboljeg učenika Muzičke škole.

Maturski koncert trajao je 45 minuta, a gost je bila Anja Riđešić na klaviru.