U eko-kampu Ušće kod Trebinja danas je počeo jedinstven projekta Gradske uprave pod nazivom "Povratak prirodi", u okviru koga će 40 srednjoškolca u narednih deset dana naučiti neke od najvažnijih vještina ponašanja u prirodnom okruženju.

povratak prirodi trebinje.jpg

Tokom svog boravka, osim eko kampa, srednjoškolci će obići i planinske vrhove, te jednu noć noćiti u šatorima koje će sami razapeti na Ublima, a upoznaće se i snalaženjem u prirodi, te će proći obuku iz davanja prve pomoći, streljaštva, planinarenja, sportova.

Ova ideja potekla je iz Gradske uprave i gradskog savjeta, gdje su odlučili da učenicima drugih razreda srednjih škola ponude jedno sasvim novo iskustvo - kaže gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je danas obišao učenike.

On je istakao da su za organizovanje ovih vrsta aktivnosti dobili dozvolu resornog ministarstva, kao i roditelja koji su odobrili da njihova djeca deset dana borave u prirodi i nauče neke vještine koje se ne uče u školi.

"Ovdje sće se uspostaviti jedna disciplina - od ranog ustajanja i namještanja kreveta do raznih aktivnosti koje će sprovodi nekolike organizacije iz grada", naveo je Ćurić.

Prema njegovim riječima, nada se da će se i druge lokalne zajednice ugledati na ovaj projekat, a da će Trebinje, nakon ovih pilot aktivnosti, biti na raspolaganju svima da organizuju ovakva ili slična druženja.

Zanimljivo je, kaže gradonačelnik, što će učenici moći da koriste mobilni telefon u periodu odmora od 15.00 do 17.30 časova, dok će im ostatak dana biti ispunjen različitim aktivnostima.

Učenik Gimnazije "Jovan Dučić" Marija Damjanac kaže da se prijavila za ovaj projekat jer joj se svidio još na samoj prezentaciji

"Nemamo priliku da često boravimo prirodi, a iako boravimo to je jednodnevni izlet. Ovo je odlična prilika da se družim zajedno sa društvom iz škole i naučim nešto novo i zanimljivo", rekla je Damjanac.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak kazao je da je kod mladih očigledan problem gdje sve više provode vrijeme u takozvanom virtuelnom svijetu koristeći digitalne tehnologije, dok su fizičku aktivnost u potpunosti zanemarili.

"Ljudi koji vode kamp imaće zadatak da kroz razne aktivnosti podstaknu mlade ljude da se okrenu zdravom načinu života, učeći vještine koje se već počinju zaboravljati u njihovoj generaciji", naveo je Banjak.

Učenicima je, pojasnio je Banjak, sve obezbijeđeno - od smještaja i sportskih rekvizita do hrane i sokova.

"Svi ovi učenici dobiće i po 200 KM koje će moći da utroše za džeparac za maturantsku ekskurziju koja će im biti organizovana iduće godine", naveo je Banjak.

U realizaciji zacrtanih ciljeva učestvovaće članovi Odreda izviđača "Trebinje", Planinarskog društva "Vučji zub", Speleološkog društva "Zelena brda", volonteri Crvenog krsta, Streljačkog kluba "Leotar RVI", te treneri i nastavnici fizičkog vaspitanja iz škole sporta Sportskog društva "Leotar" i stručna lica iz javne ustanove "Ekologija i bezbjednost".