Protiv 19 klijenata trebinjskog profesora Vukašina Vula Papovića, poslije godinu i četiri mjeseca pokretanja predmeta, Uprava za organizovani kriminal MUP Repulike Srpske predala je izvještaje trebinjskom tužilaštvu, ali se u njima nalazi tek jedna "veća riba".

vukasin_papovic istraga.jpg

Tako se među 18 vozača elektroenergetskih preduzeća iz Hercegovine, trebinjske, gatačke, nevesinjske i bilećke gradske uprave, nalazi i visokopozicionirani kadar bilećkog SNSD-a, nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Bileća, aktuelni odbornik u ovoj skupštini i finansijski direktor HET-a Ljubo Vuković.

Vuković je dugogodišnji direktor u HET-u i brat narodnog poslanika Radovana Vukovića, čiji je šura Mihajlo Vujović nedavno u Bileći postao, maltene, načelnik bez osvojenog mandata.

On je, kako se spekulisalo u Bileći, bio lični izbor braće Vuković za funkciju opštinskog menadžera, koji se sada pojavljuje u javnosti umjesto načelnika opštine Miljana Aleksića.

Osim Vukovića, na listi optuženih nema više nijednog direktora, iako je poznato da su u aferu sa falsifikovanim računima umiješani i brojni sadašnji i nekadašnji prvi ljudi skoro svih elektroenergetskih preduzeća u Hercegovini, te bivši narodni poslanici iz naše regije koji su na taj način falsifikovanim računima pravdali lažna spavanja i putovanja.

Na listi Papovićevih klijenata nalaze se aktuelni ministri u Vladi Republike Srpske.

Međutim, u izvještaju je navedena samo jedna "velika riba", dok su sve ostale i dalje na čekanju da se protiv njih predaju izvještaji tužilaštvu, koje će se odrediti da li ima elemenata krivične odgovornosti.

A da li će protiv 19 osumnjičenih, koji su optuženi za protivimovinsku korist od čak 800.000 KM, biti podignuta optužnica odlučiće trebinjsko tužilaštvo, u koje su sada uprte sve oči javnosti.

TrebinjeLive.info je u više navrata pisao o slučaju Papović, a trebinjsko tužilaštvo ima ključnu ulogu jer će upravo ono okarakterisati ovaj slučaj, pa će od njih zavisiti i koliko će lica odgovarati za prevare.

U trebinjskom tužilaštvu ranije su rekli za TrebinjeLive.info da je riječ o tome da se zastara računa od momenta izvršenja krivičnog djela, a koji će se period zastare uzeti u obzir zavisi, prvenstveno, kako će biti okarakterisan predmet "Papović".

Pojednostavljeno - ukoliko je određeno lice priložilo lažni račun 2007. ili 2012. godine a pritom je svojim radnjama steklo korist do 10.000 KM, izvjesno je da ta lica neće odgovarati pred zakonom, jer je već nastupila zastara.

Zastara, pojašnjavaju upućeni, može da nastupi na više načina, ali će se, najvjerovatnije, primjenjivati dva ili eventualno tri stava krivičnog zakona Republike Srpske – po jednom stavu u roku od tri godine, po drugom pet i po trećem u roku deset godina.

U zavisnosti od visine vrijednosti stečene koristi, uz tri i pet godina, zastara može da bude, između ostalih, i do deset godina od izvršenja krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći zatvor od tri do pet godina, odnosno ukoliko je vrijednost nezakonitog bogaćenja veća od 10.000 KM.

Prvih 19 osumnjičenih protiv-imovinsku koristi sticali su od 2013. do februara 2018. godine.

Predmet u slučaju Papović vodi tužilac Milena Debeljević, koju je na mjesto tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju imenovao Visoki sudski i tužilački savjet u septembru 2014. godine.

Slučaj "Papović" aktuelan je od februara 2018. godine, kada su pripadnici trebinjske policije, zbog prijetnji tadašnjem direktoru RiTE "Gacko" Bošku Kozomari, uhapsili penzionisanog profesora likovnog Vukašina Vula Papovića.

Pretresom njegovog stana inspektori su došli do zanimljivih detalja, između ostalog, otkrili su da se godinama unazad, kako je to rekao tada prvi policajac Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa, bavio falsifikovanjem.

Slučaj je ubrzo preuzela Uprava kriminalističke policije MUP-a Srpske.

Papović je, kako je tada rečeno, uz lažne račune izdavao i diplome i putne naloge.

U Papovićevom stanu, prilikom pretresa, pronađeni su, između ostalog, pečat Elektroprivrede Republike Srpske, Gimnazije "Jovan Dučić", Srednje tehničke škole Trebinje, te jedan crveni pečat sa natpisom "M", pet plavih pečata „Junajted ofis“ sa natpisima „Slavija“, „Garni“, „Bijeljina“,“Novi Sad“...

Ukoliko slučaj Papović dobije sudski epilog, za glavu bi se, između ostalih, mogli uhvatiti brojni funkcioneri u Republici Srpskoj. Upućeni kažu da bi tada bilo jasno da je rasvijetljena velika kriminalna grupa, te da se radi o aferi velikih razmjera, koju ne pamte ni po stažu stariji i iskusniji inspektori krim policije.