Tradicionalni Trojičindanski sabor održan je danas kod manastira Dobrićevo u selu Orah kraj Bileće, a okupio je vjerni narod Hercegovine i Crne Gore.

trojicindanski sabor trebinje (2).jpg

Otvarajući sabor, načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine narod okupio kod manastira i zahvalio učesnicima koji su obogatili program. 

"Opština Bileća ovaj sabor smatra posebno važnim kulturnim i duhovnim događajem. Ne smijemo zaboraviti da je ovaj manastir vjekovno saborište i utočište našeg naroda", rekao je Aleksić. 

Sa skupa je poručeno da tradicija okupljanja oko manastira ima višestruk značaj, jer na ovaj način, ne samo da se čuva narodna pjesma, nego se i narod okuplja. 

Nakon svete liturgije u manastiru Dobrićevo, održan je bogat kulturno- umjetnički program i nastup takmičara u pjevanju izvorne muške i ženske pjesme, kao i takmičenje u bacanju kamena s ramena i sviranju na drevnim instrumentima. 

trojicindanski sabor trebinje (1).jpg

Saborovanje kod manastira Dobrićevo, uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, počeo je juče prazničnim večernjim bogosluženjem. 

Sabor se održava u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", a pod pokroviteljstvom opštine Bileća. 

Manastir Dobrićevo prvobitno se nalazio pokraj same rijeke Trebišnjice u Dobrićevskom selu. U okviru projekta spasavanja spomenika kulture i umjetnosti iz potopljenog područja rijeke Trebišnjice manastir je 1967. godine izmješten na sadašnju lokaciju. 

Svojom arhitekturom i živopisom spada u red najznačajnijih srpskih srednjovjekovnih manastira. 

U dugoj i burnoj istoriji manastir je bio centar duhovnosti i pismenosti, a istovremeno je služio i kao mjesto mirenja zavađenih naroda i plemena.