Za četiri godine 40 hiljada građana Bosne i Hercegovine odselilo se u Njemačku. Ovaj podatak jedne njemačke fondacije nastavak je upozoravajućih brojki o masovnom iseljavanju iz BiH.

radnici gradjevina.jpg

Evropske diplomate pozivaju domaće političare da se okrenu ozbiljnim reformama kako bi omogućili bolji život svojih građana. Evropske integracije navode se kao najizgledniji izlaz iz ove situacije. Istovremeno, poražavajući podaci dolaze iz Republike Srpske gdje 65 posto ispitanih studenata iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva ne podržavaju ulazak BiH u Evropsku uniju.

Broj građana Bosne i Hercegovine koji su se doselili u Njemačku godišnje se povećavao za 10 hiljada i trenutno ih u toj zemlji živi 190 hiljada. Podaci su to njemačke Fondacije “Konrad Adenauer”. Jedini način da se građanima BiH vrati osjećaj perspekivnosti u državi jesu evropske integracije i provođenje reformi, poruka je iz Njemačke.

– Koliko će brzo se BiH kretati ka EU, zavisi od toga kojom brzinom se provode reforme. Zbog ljudi i građana mi želimo da se reforme provode brže, da ih politika provodi brže na svim nivoima – rekao je Sven Petke, direktor Fondacije “Konrad Adenauer”.

Dugačka je lista obaveza koje je pred vlasti BiH stavila Evropska komisija u svom Mišljenju o zahtjevu BiH za kandidatski status. Šef Delegacije Evropske unije kaže da političari u fokus moraju vratiti pozitivni dijalog.

Političari moraju da pošalju pozitivne poruke, da se bave tim problemom, da ljudima pošalju pozitivne poruke. Jer ako imate samo negativne stvari, poput korupcije, vidimo da ne postoji vlada. Dakle, mora se otvoriti nova diskusija i nova debata i uložiti mnogo posla i rada da bi se došlo do konkretnih mjera. Ne smije se zadržavati na negativnoj retorici – izjavio je Lars Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.