Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas crnogorsku vlast da ne stvara razdore i mržnju i na tome gradi budućnost Crne Gore.

Trojicindanski-sabor-016.jpg

Mitropolit Amfilohije poručio je crnogorskoj vlasti da donosi zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski. 

"Takve zakone da pišu, a ne da stvaraju razdore i mržnju i na tome grade budućnost Crne Gore", rekao je mitropolit Amfilohije u propovijedi na Trojičidanskom narodnom saboru u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. 

Okupljenima je podijeljen proglas u kom piše da prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je 16. maja utvrdila Vlada "nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora.

Vladika Joanikije budimljansko-nikšićki je u proglasu pročitao da zahtjevaju od Vlade da povuče prijedlog zakona i pripreme novi koji će biti u saglasu sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti.

Oni su se zakleli i zavjetovali da će čuvati, obnavljaiti i braniti svoje svetinje, "ćivote naših svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove naših predaka".

Umirovljeni zahumsko-hercegovački episkop Atanasije blagoslovio je skup i poručio da ne provociraju Hercegovce, jer će uzeti mošti svetog Vasilija Ostroškog i prebaciti ga u Hercegovinu.

Sabor se održava povodom nedavno usvojenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica kojim se, ukoliko bude usvojen u Skupštini Crne Gore, dovodi u pitanje dostojanstvo i imovina SPC. 

Na platou ispred sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u toku je Trojičindanski crkveno-narodni sabor za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. 

Prisutno je nekoliko hiljada vjernika iz svih krajeva Crne Gore. Vjernici i dalje pristižu. 

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu služe mitropolit Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom. 

Episkopi će po završetku liturgije saopštili poruku vjernicima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu vjere i svetinja, u duhu mira i ljubavi i uzajamnog poštovanja.