U Nacionalnom parku "Sutjeska" na Tjentištu danas je obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

sutjeska.jpg

Tim povodom položeni su vijenci na partizansku Spomen-kosturnicu, gdje počivaju kosti 3.301 borca, dok je u podnožju spomenika u Dolini heroja na Tjentištu održan istorijski čas. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović rekao je da je Bitka na Sutjesci bila jedna od najvećih bitaka do tada na ovim prostorima, ali i na prostorima čitave porobljene Evrope. 

"Želimo da mladim generacijama prenesemo poruku o našoj antifašističkoj borbi, da istrajemo na našem antifašističkom opredjeljenju, da se takvo zlo nikada ne ponovi", rekao je Milunović. 

On je napomenuo da je parizanski pokret, vezavši za sebe više od 120.000 Nijemaca, Italijana, Bugara i domobrana, dao veliki doprinos konačnom slomu fašizma. 

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podsjetio je da su partizani na Sutjesci izvojevali jednu od presudnih bitaka i tako pokazali koliko se voli i kako se brani sloboda. 

"Bitka na Sutjesci je ispisala brojne primjere junaštva, čojstva, solidarnosti i bratske ljubavi. Naše okupljanje ovdje predstavlja, ne samo dužan pomen palima za slobodu, već i zavjet da su njihovi primjeri svetionici naše budućnosti", poručio je Mašić. 

Obilježavanju godišnjice slavne epopeje prisustvovali su poštovaoci partizanskog pokreta iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije. 

Pukovnik u penziji Radivoje Zdravković, koji je na Tjentište došao sa Društvom vojnih penzionera iz Podgorice, kažu da su došli, kao i svake godine, da se poklone slobodarskim žrtvama. 

"Mladim pokoljenjima treba prenositi poruku i značaj ove bitke, da bi znali da cijene žrtve naših očeva", rekao je Zdravković. 

Novka Tokmaković iz Užica ističe da današnje generacije treba da poštuju i njeguju herojstvo partizana sa Sutjeske. 

"Oni su se za nas borili i za nas život dali", rekla je Tokmakovićeva. 

Na Sutjesku redovno dolazi i Stojan Kukilo iz Mrkonjić Grada, koji kaže da će dolaziti dok je živ. 

"Nikada se ne smije zaboraviti šta su naši borci prepatili", rekao je Kukilo. 

Sjenima svojih saboraca poklonio se i borac Prve proleterske brigade, osamdesetdevetogodišnji pukovnik Zdenko Duplančić iz Beograda, dalmatinski Skojevac i oslobodilac Zagreba i Beograda. 

On je u Dolinu heroja došao okićen brojnim odlikovanjima iz Drugog svjetskog rata, u društvu autora spomenika Bitke na Sutjesci, beogradskog vajara Miodraga Živkovića. 

"Hitler, neprijatelji i naši izdajnici nisu uspjeli da nas slome ni u četvrtoj, ni u petoj ofanzivi, a ni u Drvaru, tako da smo uvijek izlazili kao pobjednici", rekao je Duplančić. 

Na istorijskom času, govorili su i predstavnici udruženja boraca NOR-a iz Crne Gore, Srbije i Srpske. 

U Bici na Sutjesci parizanski pokret je uz ogromne žrtve uspio da odoli višestruko jačim njemačkim snagama, izvukavši se iz obruča na mjestu gdje je kasnije podignut veličanstveni spomenik u obliku da velika bijela kamena krila, koja simolizuju proboj u slobodu. 

U sudaru sa 120.000 Nijemaca, Italijana, Bugara, ustaša i domobrana, od oko 22.000 partizana poginulo ih je više od 7.000.