Članovi Udruženja dobrovoljnih davalca krvi iz Trebinja, te članovi ostalih hercegovačkih udruženja i pobratimi iz Srbije i Crne Gore, darovali su danas u Službi za transfuziologiju 44 doze krvi.

darivanje-krvi.jpg

Predsjednik Udruženja dobrovolnjih davalaca krvi Trebinje Branislav Špuran rekao je da će se i dalje truditi da uvijek bude dovoljno zaliha najdragocjenije tečnosti.

On je dodao da svakom akcijom dobiju po nekoliko novih članova i humanista.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je danas primio članove Udruženja dobrovoljnih davalca krvi i njihove gosti, istakao je da je ponosan što je na čelu grada u kome je na visokom nivou razvijeno dobrovoljno davalaštvo krvi.

"Grad Trebinje će i i dalje podržavati dobrovoljno davalaštvo i trudićemo se da u narednom periodu imaju još veću podršku“, naveo je Ćurić.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu doktor Dragan Šarenac rekao je da su, iz godine u godinu, potrebe za krvlju kao jedinstvenim lijekom su sve veće.

"Istovremeno, na našu sreću, imamo sve više dobrovoljnih davalaca, a ta baza dobrovoljnog davalaštva krvi je sve veća i u gradu ali i regiji“, dodao je Šarenac.

On je podsjetio da je prethodna godina bila rekordna po svim parametrima, prikupljeno je 2.339 jedinica krvi i dostihgnut nivo od pet odsto davanja na 100 stanovnika, a taj procenat u regiji je četiri odsto.