Većini svršenih maturanata trebinjskih srednjih škola, koji planiraju da upišu fakultet, prva želja je da ga upišu na nekoj od visokoškolskih ustanova van Republike Srpske, najčešće u Srbiji.

Studenti.jpg

Većina maturanata sa kojima smo razgovarali kažu da ne bi voljeli da dođu u situaciju da fakultet upišu u Republici Srpskoj, navodeći da iz tog razloga već duže vrijeme spremaju prijemni ispit.

"Fakulteti u Srbiji su dosta kvalitetniji i priznatiji. Nažalost, naši u Srpskoj nisu ni akreditovani zbog međusobnih političkih prepucavanja,  pa ne možete planirati ništa poslije fakulteta ukoliko želite da naučno napredujete", kaže nam jedan maturant iz trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić".

Njegova namjera je da upiše elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Njegov kolega iz Centra srednjih škola svoje školovanje planira da nastavi na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, dok učenik Srednje tehničke škole sebe već vidi kao budućeg inženjera.

"Moj cilj je da upišem softversko inženjerstvo u Novom Sadu. Nisam razmišljao o fakultetima u Republici Srpskoj", kaže nam ovaj maturant.

A zbog čega je ovo ovako najbolje pokazuju rezultati istraživanja studenata Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

Rezultati su poražavajući jer oko 60 odsto studenata nema povjerenja u institucije, dok je 65 odsto njih protiv ulaska BiH u Evropsku uniju.

Broj studenata u BiH za svega deceniju smanjen je za skoro 18.000.

U tekućoj akademskoj godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja upisano je  87.548, a u 2008/09. godini čak 105.358.