Na najprometnijim raskrsnicama u gradu postavljeno je 16 novih kamera koje će biti spojene direktno sa trebinjskom Policijskom stanicom, čiji će pripadnici 24 časa pratiti njihov rad, rekao je za TrebinjeLive.info načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro.

nove kamere trebinje.jpg

Čvoro je kazao da su kamere postavljene kod dva velika kružna toka, na raskrsnicama i kod semafora u Dušanovoj ulici, na raskrsnici gdje je odvajanje za Bileću i Nikšić, na semafore u Gorici, a pokrivena je i raskrsnica sa semaforima kod Kamenog mosta.

On je istakao da je za ovu investiciju grad izdvojio 100.000 KM, te njihovom ugradnjom završena druga faza projekta instaliranja sistema za video nadzor na ulicama grada.

"Policijska stanica Trebinje imaće stalnu mogućnost da prati određene dijelove grada, što će biti značajno da se stanje bezbjednosti podigne na još viši nivo, ali i da se zaštiti imovina građana", naveo je Čvoro.

Prema njegovim riječima, u ovoj fazi postavljene su i tri "LPR" kamere koje imaju mogućnost da identifikuju tablice na vozilima, tako da bi policija mogla imati apsolutnu kontrolu ulaska, odnosno izlaska iz grada, te identifikovati neregistrovana vozila i druge neregularnosti.

U okviru prve faze, postavljena je 41 kamera, pa će Trebinje sada imati ukupno 57 kamera, a u narednom periodu, kako je planirano, biće postavljeno dodatnih 50 kamera.

Glavni server video nadzora nalazi se u prostorijama Policijske stanice Trebinje, gdje se podaci sa video-kamera snimaju, obrađuju i upotrebljavaju isključivo u službene svrhe, odnosno za brže i lakše djelovanje policije u slučaju narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih i drugih problema.