Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u prvih pet mjeseci ove godine u 668 slučajeva utvrdili nepravilnosti u evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa zbog čega su izdali 720 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 504.500 KM, a, zbog neizdavanja fiskalnih računa, za 257 poreskih obveznika zabranili su obavljanje djelatnosti na 15 dana.

poreska uprava.jpg

U ovom periodu obavljeno je 1.509 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa.

Iz Poreske uprave Republike Srpske saopšteno je da su inspektori u okviru kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa otkrili i pet neprijavljenih radnika.

Najviše objekata koji nisu izdavali fiskalne račune privremeno je zatvoreno u zoni koju pokriva Područni centar Poreske uprave u Banjaluci - 79, a potom slijede Doboj 37 i Prijedor 33, te Područni centar Bijeljina, gdje su privremeno bila zatvorena 32.

Na Područnom centru Zvornik privremeno je zatvoreno 30 objekata, u Istočnom Sarajevu 24, a u Područnom centru Trebinje 22 objekta.

Iz Poreske uprave je najavljeno da će njihovi inspektori nastaviti tokom cijele godine kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa.

- Neizdavanje fiskalnih računa pokazuje da je poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Poreska uprava prilikom kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga - naveli su u Poreskoj upravi.

Poreska uprava je pozvala obveznike da poštuju zakonske propise, a građane da im prijave slučajeve neizdavanja fiskalnih računa.