Saobraćajna policija i dual radari više neće biti jedini koji vrebaju vozače koji prave saobraćajne prekršaje. Za nekoliko dana kontrolama na putevima Republike Srpske pridružuju se i presretači, dva neobilježena vozila opremljenja da evidentiraju sve prekršaje, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

stop-policija.jpg

"Uređaji su ugrađeni u dva neobilježena policijska vozila i posjeduju funkciju kontrole brzine kretanja vozila u stacionarnom mogu, u pokretu i video režimu, a vozilima će upravljati policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske," saopšteno je iz MUP-a RS. 

Uz njih ne postoji gotovo ni jedan način da se vozači međusobno upozore na kontrolu na putevima. Jedini način da se izbjegnu kazne je poštovanje saobraćajnih pravila.

Vajber grupe u kojima vozači jedni druge upozoravaju na policijske kontrole koje se nalaze na putevima i međusobno blicanje kao znak upozorenja da je policija na putu, sada više neće biti ni od kakve koristi. Presretači su neprepoznatljivi, a kada jedno takvo vozili prođe pored vas, sve je već snimljeno, a prekršaj je identifikovan.

Ako smanjite prosječnu brzinu kretanja za samo jedan kilometar na čas, smanji se broj nesreća za tri odsto, pokazuju mjerenja Agencije za bezbjednost saobraćaja. Najviše nesreća bilježi se upravo u ljetnim mjesecima, a presretači pomažu da vozači obrate više pažnje na brzinu, kažu iz agencije. 

"To su jednostavno radarski uređaju koji se nalaze u neobilježenim vozilima koja se kreću u saobraćajnicama duž Republike Srpske, kao i sva druga vozila, a usput snimaju brzine vozila koje dolaze u susret ili eventualno vozila koja pretiču to vozilo i memorišu naravno sve prekršaje, dokumentuju sve prekršaje, znači fotografija, video zapis, lokacija, registarske tablice itd," kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. 

Građani smatraju da presretači mogu doprinijeti boljoj bezbjednosti u saobraćaju kako vozačima, tako i pješacima.

Ukupna cijena oba presretača je 180 hiljada maraka, a novac je izdvojen iz posebnog fonda na koji se uplaćuje jedan odsto od obaveznog osiguranja vozila u saobraćaju.