Pet mjeseci nakon tragične nezgode koja se dogodila 10. januara u Hidroelektrani "Dubrovnik" u Platu, a u kojoj su smrtno stradala tri radnika, policija je privela osam osoba koje na temelju do sada prikupljenih materijala smatra odgovornim za taj kobni događaj, piše "Jutarnji list".

hapsenje.jpg

Uhapšeno je osam osumnjičenih osoba, s raznih nivoa u HEP-u - od vodećih ljudi HE "Dubrovnik" do onih na upravljačkim pozicijama u HEP-u, ali i neki stručnjaci koji su radili na projektu rekonstrukcije hidroelektrane.

Među uhapšenim je i aktuelni član Uprave HEP-a Nikola Rukavina, koji je do prije dvije godine bio direktor u HEP proizvodnji.

Uz njega, u Zagrebu su privedeni i donedavni šef HEP proizvodnje Željko Starman, kao i još tri osobe koje su učestvovale u projektu sanacije HE "Dubrovnik" - Davor Petranović, Miroslav Šander i Ivica Nujić.

Jedna osumnjičena osoba privedena je u Splitu, a radi sr o projektantu Goranu Radimilu iz firme "PBS".

U Dubrovniku su privedeni direktor pogona hidroelektrane u vrijeme izvođenja radova Mato Mišković i inženjer gradilišta Miljenko Vučić.

Uhapšeni se sumnjiče za krivično djelo protiv opšte sigurnosti vezano uz krivično djelo opasnog izvođenja građevinskih radova. A to znači da im prijeti zatvorska kazna od najmanje tri do čak 15 godina.

Trojica osumnjičenih sumnjiče se da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tokom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije HE Dubrovnik propustili poduzeti zakonom predviđene radnje, zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke.

Ostalih pet osumnjičenih osoba sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije HE Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke, što je neposredno ugrozilo bezbjednost zaposlenik i imovinu, stoji u saopštenju hrvatskog MUP-a.