Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije danas je u selu Rapti u Bobanima osveštao obnovljeni hram Vozdviženja Časnog krsta.

crkva rapti bobani (2).JPG

Vladika Dimitrije je istakao da je neophodno da vjernici budu dostojni imena Hristovog i crkve osveštane i da se kao takvi počnu preobražavati i osvećivati u njemu.

„Velika je radost danas kada obnavljamo ovaj hram, koji je stradao u ratu, a vaša zajednica i vaša sloga ga je ponovo izgradila. Ako mi izgubimo onu osnovnu potku krsta, ljubavi prema Bogu, vertikalu i horizontalu, ljubavi prema bližnjem, svi naši hramovi i sve što radimo spoljašnje, biće samo ljuštura, a punoća“, naveo je vladika Dimitrije.

On je dodao da osnovne hrišćanske vrline vjera, nada i ljubav nisu individualne i ne mogu se primjenjivati bez onog drugog.

„I za nadu i ljubav i vjeru nam treba neko drugi, a taj neko drugi je Bog i taj drugi je naš bližnji, naš čovjek, kojeg ne biramo“, rekao je vladika Dimitrije.

crkva rapti bobani (4).JPG

Predsjednik Odbora za obnovu hrama Risto Vidaković, čija su dva brata  vojvoda Neđeljko i Savo dali živote za odbranu sela i Republike Srpske, rekao je da nema pisanih zapisa kada je ovaj hram izgrađen, ali da se zna da je u više navrata obnavljan.

„Na ulazu u hram piše da je obnovljen 1898. godine. Ovom svetom hramu pripada još osam sela: Slivnica, Šćenov Do, Šuše, Misite, Podmeteris, Kiper, Lopoč i Diklići. Obnova je počela prije desetak godina i ikonopisanjem su završeni svi predviđeni radovi“, naveo je Vidaković.

Vidaković je dodao da linija razgraničenja između Federacije BiH i Republike Srpske, što je interesantno, ide upravo preko zvonika ove crkve tako da je ona na samom braniku odbrane pravoslavlja.  

Nakon osveštanja, priređena je trpeza ljubavi i prigodan program u kome su učestvovali narodni guslari.

crkva rapti bobani (1).JPG

crkva rapti bobani (3).JPG

IMG_8736.JPG