U Muzeju Hercegovine večeras je zajedničkom izložbom 25 umjetnika iz osam zemalja regiona i dodjelom nagrada najboljim umjetnicima svečano zatvorena Četvrta međunorodna likovna kolonija „Kolo“.

likovna kolonija kolo 2019 izlozba (2).JPG

Po odluci stručnog žirija, bugarska slikarka Svetla Radulova proglašena je za najboljeg umjetnika ovogodišnjeg saziva kolonije. Ona je nagrađena organizovanjem samostalne izložbe u Muzeju Hercegovine do kraja ove godine.

Španski slikar Hoze Manuel Aznar Dijaz najbolji je umjetnik ovogodišnjeg „Kola“, po ocjeni njegovih kolega.

„Čast mi je što sam bio dio ove kolonije, hvala organizatorima i divnim kolegama, ovo je fantastićčno iskustvo koje ću pamtiti zauvijek“, naveo je Dijaz.

Opremu i slikarski pribor, koje je dobio kao nagradu, poklonio je djeci, najmlađim učesnicima kolonije.

Za najboljeg promotera kolonije i Grada Trebinja među učesnicima proglašen je akademski slikar Miomir Mišo Vemić iz Nikšića.

Idejni tvorac i selektor kolonije Dražen Milić zahvalio je svim umjetnicima koji su se ove godine odazvali pozivu iz susjednih država, ali i najudaljenih dijelova Evrope, te Muzeju Hercegovine, Gradu Trebinju i resornom ministarstvu na podršci.

„Veliko hvala svima, nadam se da ćemo se sljedeće godine ovdje opet naći, u još većem broju“, istakao je Milić.

Zajedničku izložbu radova 25 učesnika kolonije, na kojoj je ljubiteljima umjetnosti predstavljeno više od 50 slika i dvije skulpture, svečano je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, koji je istakao da podrška gradske uprave i narednom sazivu „Kola“ neće izostati.

Slikarka Alisa Teletović iz Sarajeva na prvi pogled se zaljubila u Trebinje i koloniji „Kolo“ poklonila je dvije slike.

likovna kolonija kolo 2019 izlozba (1).JPG

Jedna od njih zove se 'Ero s onoga svijeta', u čijoj posveti piše: biti nježan u srcu ne znači biti slab, to je, naprotiv, jačina ljudskosti, ili stari Hercegovče, ponesi cvijet svojoj dragoj'. Moje slike su uvijek ljubavne, uvijek slikam emociju. Imala sam sreću što sam inspirisana skulpturom sa velikim brkovima i narodnom nošnjom, koju sam vidjela u vašem muzeju, to me naročito dirnulo u Trebinju“, priča Teletović.

„Kolo“ je ove godine okupilo umjetnike sa prostora bivše Jugoslavije - Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i BiH, te Španije, Bugarske i Francuske.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je Mješoviti hor „Tribunija“, pod upravom Stojanke Gudelj.

Međunarodna likovna kolonija „Kolo“ održana je u organizaciji Muzeja Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“, a pod pokroviteljstvom grada Trebinja.