Svjetska banka finansiraće nastavak projekta izgradnje sistema za navodnjavanja na području Trebinja vrijedan 4,8 miliona KM, čime će biti zaokružen sistem navodnjavanja u našem gradu, rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

sistem za navodnjavanje.jpg

Ćurić je, nakon sastanka sa direktorom jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata  pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srefanom Mitrovićem, istakao, da će izgradnjom ovog sistema biti obuhvaćeno obuhvatati oko 80 odsto obradivih površina u Trebinju.

"Predstavnici Svjetske banke su bili u Trebinju i obišli su lokacije koje su se radile u prvom dijelu projekta, te ocijenili da je to dobro urađeno zbog čega su odobrili novih 4,8 miliona KM za projekat u Mrkonjićima, Drijenjanima, Mosku, Kremenom Dolu, Gomiljanima i zubačkom platou", kazao je Ćurić.

On je istakao da je plan da se radovi završe do kraja ove godine.

Prema njegovim riječima, Svjetska banka je za sisteme za navodnjavanje na području Trebinja do sada uložila oko 10,6 miliona KM, dok je grad Trebinje uložio 15 odsto od ukupnih sredstava.

Osim primarne mreže, biće izgrađeno i oko 40 kilometara sekundarne mreže, što znači da će cijevi sa vodom doći do svake parcele na području ovih sela.

Direktor jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata  pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srefan Mitrović istakao je da se savremena poljoprivredna proizvodnja ne može zamisliti bez sistema za navodnjavanje.

"Zato će prinosi koji budu na ovim parcelama biće veći i do 40 odsto", naveo je Mitrović.

On je istakao da će na području Trebinja, nakon što ovaj projekat bude završen, pod sistemom za navodnjavanje biti oko 2.000 hektara obradivih površina.

Radove i na nastavku projekta realizuju "BUK promet" iz Bijeljine i "Herc gradnja".

U prvom dijelu ovog projekta, čija je vrijednost bila oko 5,8 miliona KM, izgrađene su pumpne stanice u Zasadu i Petrovom polju, cjevovod dužine od oko devet kilometara i rezervoar za navodnjavanje na područja Zubaca.

Projekat sistema za navodnjavanje sprovode i Hidroelektrane na Trebišnjici u iznosu od oko četiri miliona KM, pa su ukupna ulaganja u sistem za navodnjavanje u proteklih nekoliko godina oko 15 miliona KM.