Nizom manifestacija - od "Eko maratona" i podjele sadnica cvijeća do akcije uređenja grada i sadnje oleandera, u Trebinju je obilježen Međunarodni dan životne sredine.

eko maraton trebinje 2019.JPG

Marija Ninković iz Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost", koja je i organizator današnje manifestacije, rekla je da je najjužniji grad Republike Srpske ekološki odgovorna zajednica, zbog čega su ovakve akcije veoma česte i uspješne.

"Ovakvim akcijama širom svijeta skreće se pažnja javnosti na očuvanje životne sredine. Drago mi je da se oko 200 takmičara prijavilo na Eko maraton, a glavni cilj je da djeci skrenemo pažnju na važnost zdravog načina života", istakla je Ninkovićeva.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro rekao je da je ovu manifestaciju organizaciono i finansijski podržala Gradska uprava.

"Ovo sve radimo s ciljem da podignemo svijest ljudi, posebno djece, kao i zbog važnosti zdravih životnih navika", poručio je Čvoro.

U Eko maratonu, u kome je učestvovalo oko 200 učesnika od petog do osmog razreda, najbrža je bila Anstasija Žulović, drugo mjesto je pripalo Kristini Dolini, dok je treća bila Sara Tomić.

eko maraton trebinje (1).JPG

"Zadovoljna sam postignutim rezultatom i nagradom i drago mi je da sam i ja na neki način uljepšala današnji Svjetski dan zaštite životne sredine", rekla je Žulović.

Nakon proglašenja pobjednika Eko maratona, u ulici Jovana Dučića postavljen je štand na kome su se dijelile sadnice cvijeća, dok su na obilaznici, kod mosta Branilaca Trebinja, zasađeni oleanderi.

Oko stotinak aktivista iz Komunalnog preduzeća, Sportsko ribolovnog društva,  "Ekologije i bezbjednosti", vatrogasaca, pripadnika Civilne zaštite HET-a, učestvovalo je u akciji uređenja gradskih zelenih površina.

eko maraton trebinje (3).JPG

eko maraton trebinje (2).JPG