U Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba radova akademskog slikara iz Tivta Ljubomira Popadića, kojom je počela Četvrta međunarodna umjetnička likovna kolonija "KOLO".

kolonija kolo trebinje 2019 (2).JPG

Popadić je svojom tajanstvenom smirenošću da na slikama ukomponuje bokeljske pejzaže, zbog čega smatraju majstorom u prikazivanju tople mediteranske atmosfere i detalja, gdje vješto slika mistiku mediterana oživljavajući iščezlo vrijeme kroz ozarenost prošlosti.

On je kazao da je prostor trebinjskog Muzeja jedan od naljepših u kojima je izlagao tokom 30 godina svog stvaralaštva.

"Mediteran koji slikam je vidljiv, ali mislim da je vidljivo i moje porijeklo koje je iz okoline Gacka. Mislim da je i tu jedna kap koju možete prepoznati. Neću da pričam o slikama, dovoljno je što sam ih donio pa neka i one same malo pričaju", rekao je Popadić.

kolonija kolo trebinje 2019 (1).JPG

Osnivač i selektor Međunarodne umjetničke kolonije "KOLO" Dražen Milić zahvalio se umjetnicima koji su došli sa raznih strana svijeta i naglasio humanitarnu stranu ove kolonije.

On je istakao da je više od šest mjeseci trajalo pregovaranje sa umjetnicima o učešću na koloniji, tako da je njih 26 došlo iz Bugarske, Francuske, Španije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske-BiH i Srbije.

"Trudimo se da svake godine ova umjetnička likovna kolonija bude bolja za stepenik više i nadam se da će, bez obzira na ružno vrijeme, umjetnicima biti inspirativno za stvaranje dobrih djela", naveo je Milić.

Milić je naglasio da "KOLO" postaje nešto što je posebno i prepoznatljivo ne samo na našim prostorima, već i u čitavom regionu, čime se i kultura Trebinja diže na veći nivo.

kolonija kolo trebinje 2019 (3).JPG

Umjetnici će stvarati u prostoru Muzeja Hercegovine do subote 8. juna, kada će se publici predstaviti zajedničkom izložbom radova koji su nastali tokom kolonije.

Tokom kolonije odvijaće se i raznovrstan prateći program od likovnih izložbi, muzičkih koncerata do humanitarne aukcije slika za liječenje dječaka Matije Darmanovića iz Trebinja.

Međunarodna likovna kolonija „KOLO“ dio je kalendara manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto“.

Četvrtu međunarodnu likovnu koloniju „KOLO 2019“ organizuju Muzej Hercegovine i Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“ pod pokroviteljstvom grada Trebinja.

kolonija kolo trebinje 2019 (4).JPG