Naš sugrađanin Slavenko Vukasović zabilježio je neobičan video u kome se zajedno sa još dvojicom Trebinjaca, po neuobičajeno visokom vodostaju rijeke Trebišnjice, kajakom spustio od Tvrdoša do Zavale.

kajacima trebisnjicom.jpg

Osim Vukasovića u kajacima su bili i Žarko Budinčić i Miloš Vlatković.

"U svojim malim kajacima imali smo osjećaj da smo u orahovim ljuskama naspram ogromne zelene vodene mase koja je nama više ličila na Amazon nego na rijeku na koju smo navikli", kaže Vukasović.

Imali su, kaže, priliku da vide Trebišnjicu kakva je nekada bila, prije izgradnje hidroenergetskog sistema.

"Nema betonskog korita, samo prelijepa zelena boja rijeke i rastinja oko nje. Tura je bila pravo uživanje, izuzev na potezu od sela Mesari prema Dobromanima gdje smo se suočili sa bukovima kakve smo imali priliku vidjeti samo na rijeci Tari", naveo je Vukasović.

Tu je vršeno probno betoniranje korita rijeke pa su tada ostavljeni i veliki blokovi stijena koji su sada stvorili golema vrtloženja i bukove. Uz to rijeka je na tom mjestu i znatno sužena pa je brzina vode vrlo velika (oko 40km/h) i ulijeva strahopoštovanje.

"Oprezno smo prošli lijevom obalom dok su na samo metar pored nas bile struje koje su nas vukle prema tom paklu. Ostatak puta kroz Popovo polje je bila jedna opuštena vožnja ispunjena smijehom i razgovorom. Vodeni put dug 32 kilometra prešli smo za oko  četiri sata plovidbe", zaključio je Vuaksović.

Pogledajte video.