U Kulturnom centru sinoć se kragujevački akademski orkestar „Arkodeonista“ pod dirigentskom palicom Predraga Kostovića po prvi put predstavio publici u najjužnijem gradu Republike Srpske.

koncert kc tb.JPG

Profesor Kostović se prošle godine, kao solista na harmonici, predstavio u Muzeju Hercegovine, tako da mu je grad Jovana Dučića od ranije poznat, a Akademski orkestar „Arkodeonista“ sastoji od 30 harmonika Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) iz Kragujevca.

Kostović je rekao da je sve ono što EX-YU nudi u oblasti harmonike u Kragujevcu.

„Svi oni koji nešto znače u svetu harmonike trude se da dođu i upišu FILUM jer tradicija je duga 40 godina i Kragujevac je centar harmonike ovog dela Evrope. A zajedno sa solistima ovaj orkestar je skup talentovanih, vrednih mladih muzičara“, istakao je Kostović.

Prije 18 mjeseci došlo se na ideju se zaokruži i kruniše rad odsjeka harmonike tako da je osnovan orkestar koji je za kratko vrijeme postigao značajne uspjehe kao što su prvo mjesto na najprestižnijem takmičenju orkestara i solista u ovom dijelu Evrope u Puli, a nastupali su i na Kolarcu kao prvi orkestar koji je svirao cjelovečernji koncert.

PoseKoncert u Trebinju posebno emotivan je bio za dvojicu studenata iz Trebinja - Nikolu Šanjevića i Dragana Jelačića, koji su članovi „Arkodeonista“.

Student prve godine FILUM Dragan Jelačić svira harmoniku u klasi profesora Vojina Vasovića i kaže da su emocije jače nego inače i da je ovo njegov najljepši nastup.

„Pod posebnim sam emocijama jer sam u svom gradu, pred svojom rodbinom, prijateljima i završio sam ovdje osnovnu i srednju Muzičku školu. Akademijom sam zadovoljan i ispunila je sva moja očekivanja i nadam se da će biti još bolje“, iskren je Jelačić.

Loše vremenske prilike spriječile su sigurno mnoge ljubitelje muzike da dođu na koncert, ali onaj ko je došao nije zažalio. Sat vremena muzike digao je publiku na noge, tražio se bis koji je i izveden.

Ovim koncertom orkestar „Arkodeon“ je završio proljećnu sezonu koncerata.