Među kandidatima koji pohađaju besplatnu pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita na Fakultetu tehničkih nauka /FTN/ u Čačku, Univerziteta u Kragujevcu, nalaze se i maturanata iz srednjih škola u Republici Srpskoj koji namjeravaju da upišu jedan od šest studijskih programa na tom fakultetu.

ftn cacak upis (2).JPG

Kako polaznici priprema kažu, presudan izbor da konkurišu za indeks čačanskog fakulteta su pozitivna iskustva starijih diplomaca iz Trebinja, Čajniča, Rogatice, kao i uslovi studiranja za studente iz Republike Srpske koji su potpuno isti kao za studente iz Srbije.

"Ukoliko uspijem da se upišem na budžet, konkurisaću za smještaj u Studentskom domu i hraniću se u studentskom restoranu, zbog toga pohađam pripremnu nastavu iz matematike jer mi je cilj da što bolje uradim prijemni ispit", kaže maturant Mladen Ristanović.

On kaže da će konkurisati na "elektrotehničko i računarsko inženjerstvo", jer, kako navodi, želi da se specijalizuje za računarsko inženjerstvo koje podrazumijeva rad na razvoju softvera i hardvera.

Prodekan za nastavu FTN-a u Čačku, dr Milan Plazinić  rekao je za TrebinjeLive.info da maturanti iz Republike Srpske po zakonu imaju iste mogućnosti za studije kao i državljani Srbije.

On je istakao da tradicionalno određeni broj studenata FTN upravo dolazi iz Srpske jer, kako Plazinić kaže, u velikom broju škola i preduzeća rade upravo diplomci FTN-a iz Čačka.

"Što se tiče priprema za prijemni, od kandidata koji se pripremaju za prijemni, zbog udaljenosti se ne očekuje da prisustvuju svakom času pripremne nastave jer materijal će dobiti onlajn", rekao je Plazinić.

ftn cacak upis (1).jpg

On je dodao da se zainteresovani kandidati još uvijek mogu prijaviti za pripreme preko sajta fakulteta kako bi dobili potrebnu litaraturu i obavještenja za predstojeće upisne aktivnosti na osnovne akademske i integrisane akademske studije u školskoj 2019/2020. godini.

Plaznić navodi da je najveće budućih studenata za studije Informacionih tehnologija, što je razlog da i ove godine na raspolaganju imaju najviše mjesta za IT.

"Naši studenti već od treće godine studija dobijaju poslovne ponude i počinju da rade i prije nego što steknu diplomu", kaže prodekan za nastavu čačanskog FTN-a.

PRIPREMNA NASTAVA

Pripremna nastava se realizuje subotom i izvode je profesori i asistenti fakulteta, a koji će predmet kandidati pohađati zavisi o studijskog programa za koji će se opredjeliti, jer se na prijemnom polaže jedan predmet od onih koji su ponuđeni.

Na raspolaganju je nastava iz matematike, fizike, osnova elektrotehnike, informatike i organizacije i osnove preduzetništva.

Budući studenti mogu se opredjeliti za jedan od šest studijskih programa osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija: Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo, Mehatronika, Informacione tehnologije, Inženjerski menadžment, Preduzetnički menadžment i petogodišnje integrisane akademske studije Tehnike i informatike, namijenjene budućim profesorima.