Đak generacije Muzičke škole je Lana Perović koja svira klavir. Ona je od malih nogu, kako za sebe kaže, umjetnička duša jer joj otac svira gitaru tako da je znala da će biti u muzici.

lana perovic.JPG

Prije nje je Muzičku upisala njena mlađa sestra Zoja jer Lana nije imala hrabrosti to da uradi.

„Jedan dan tata me upisao u Muzičku školu, a sasvim slučajno sam izabrala klavir. Htjela sam da sviram violončelo, ali nisam se pokajala jer ga sada ne bih mijenjala ni za jedan instrument. Moj profesor Jelena Kovačević koja mi nije predavala posljednju godinu je zaslužna što sam se zaljubila u klavir, zavoljela muziku i umjetnost prije svega jer me je ona navela da vježbam, da se trudim i usadila u mene ljubav za klavir“, kaže Perović.

Prema njenim riječima, svaki čovjek ako želi da se bavi muzikom treba da gaji ljubav prema muzici i da ona za njega ne predstavlja napor. Kasnije sve dođe - osjećaj, izražajnost, ali trud je ono što je neminovno.

„Muzika je nešto neizvjesno, iako se trud ulaže može doći do neuspjeha zato jer je to nešto što je subjektivno. Bez obzira na sve prepreke čovjek treba da se trudi i onda je uspjeh neminovan“, u jednom dahu kaže Perović.

Za nju kažu da je talentovana, a ona za sebe da je rad na prvom mjestu (dnevno pet, šest sati vježbanja) jer bez njega se ne bi ništa moglo uraditi. Vježbala je u školi, Muzeju Hercegovine, ali i kod kuće i zna kako je kad neko njoj smeta, ali ima samo riječi hvale za svoje komšije koje su bile strpljive.

Najviše voli da izvodi kompozicije iz kasnog romantizma i impresionizma, a Rahmanjin i Dibisi su joj omiljeni kompozitori.

„Sve što je osjećajno, senzibilno, sentimentalno odgovara meni i mom senzibilitetu“, iskrena je Perović.

Maturant je i Gimnazije „Jovan Dučić“ u kojoj je bila odličan učenik. Na početku je mislila da će to biti naporno za nju, ali shvatila je da je sve stvar organizacije.

„Iskreno, nisam ni osjetila ove dvije škole i došle su kao odmor jedna od druge. Mislim da ne bih uspješno završila Muzičku školu da nisam paralelno išla u Gimnaziju jer su mi obaveze nametale takav ritam da sam bila aktivna“, na kraju razgovora istakla je Perović.

Kad je upisivala osnovnu Muzičku školu bila joj je želja da ima solistički koncert, to joj se i ostvarilo i imaće još jedan za nekoliko dana.

Dobila je dosta nagrada, prva mjesta na Republičkom takmičenju u Banja Luci, međunarodnim u Beogradu, Tivtu...

Planira da upiše Muzičku akademiju u Novom Sadu, a kasnije da se usavršava u inostranstvu.