Osim u slučaju kada svoje posuđe redovno ispirate destilovanom vodom, sigurno ste se susreli sa problemom mrlja od kamenca na svom posuđu. Što je voda tvrđa, to će i tragovi biti uočljiviji.

posudje.jpg

Iako je problem estetske prirode, brojnim domaćicama zadaje glavobolju. Prije nego što odustanete od borbe protiv kamenca, sa vama dijelimo trik kako da sa posuđa uklonite i najupornije fleke od tvrde vode.

Mrlje na posuđu nastaju kao posljedica nakupljanja minerala. Što je voda tvrđa i bogatija mineralima, to će i mrlja biti više. Običan deterdžent za posuđe ne daje efikasne rezultate. Vremenom se kamenac taloži, pa potpuno uklanjanje djeluje kao nemoguća misija. Rješenje ipak postoji i mnogo je jednostavnije nego što smo i mogli da zamislimo.

Sastojke koji su potrebni za uklanjanje kamenca sigurno već imate u svom domaćinstvu: sirće i sok od limuna. 

Postupak je takođe vrlo jednostavan. Jedna šolja sirćeta i dvije supene kašike soka od limuna, dovoljne su za čak 3,5 l vode. Posuđe možete držati u sudoperi ili u lavoru. Rastvor vode, sirćeta i limunovog soka, prespite preko posuđa. Vodite računa da svi sudovi budu potpuno potopljeni u rastvor. Možete biti sigurni da će mrlje i kamenac biti uklonjeni. Ostavite da odstoji minimum pola sata.

Ipak, nemojte pretjerivati, jer rastvor sadrži limunsku i sirćetnu kiselinu, pa može da nagrize keramiku. Rastvor će skinuti bijele fleke i ukloniti kamenac.

Nakon pola sata, posuđe dobro izribajte sunđerom, da biste uklonili moguće ostatke kiseline. Poslije pranja, regularno isperite mlakom vodom i posušite krpom. 

Ostavite posuđe da odstoji na čistom vazduhu nekoliko sati, da bi sasvim izvjetrio miris sirćeta. Krajnji rezultat je čisto i sjajno posuđe, bez fleka i kamenca.

Ovako brzi, jednostavni i jeftini trikovi, zaista mogu da riješe razne probleme u domaćinstvu. U nekoliko jednostavnih koraka i uz minimum uloženog napora i vremena, svom posuđu vratite prvobitan sjaj.