Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije osveštao je danas obnovljeni hram Svetog velikomučenika Georgija u selu Bobovišta u Trebinjskoj površi.

crkva bobovista osvestanje (1).jpg

Vladika Dimitrije je u besjedi rekao da su u obnovljeni hram ugrađene mošti Svetih mučenika jasenovačkih.

"Književnik Aleksandar Solženjicin je u knjizi 'Arhipelag Gulag' pisao da ono što je zatvorenike karakterisalo više nisu bila njihova imanja, znanja, pamet, već da su se razlikovali samo po tome da li su sačuvali lik vječnosti, neoskrnavljenosti, neuprljanosti u tom strašnom logoru. Takvi su bili i naši jasenovački mučenici i bilo šta da nas gazi u ovome životu, moramo da budemo spremni da sačuvamo lik Božiji, lik vječnosti u nama", istakao je vladika Dimitrije.

Mještanin sela Bobovišta Vladan Perović kazao je da su uz pomoć brojnih donacija uspjeli da obnove porušeni hram, za koji vjeruju da će ponovo da okuplja mještane ovog, ali i sela iz okoline.

"Ovo za nas znači duhovno okrepljenje, veliku radost, veliki Božiji blagoslov da ovdje možemo da se sabiramo. Ovaj hram će ostati pokoljenjima da svjedoči jednu širinu pravoslavlja, jedan stub vjere i našeg života", istakao je Perović.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac rekao je da će vjera u Srpsku pravoslavnu crkvu, običaje i tradiciju sačuvati srpski identitet na području Federacije BiH, zbog čega će ovaj sekretarijat i Vlada Srpske i dalje nastaviti da pomažu ovo područje.

"Na području opštine Ravno, gdje se nalazi i selo Bobovišta, sekretarijat je u protekle tri godine uložio 400.000 KM, uz pomoć kojih su obnovljeni vjerski i stambeni objekti, te infrastruktura, što je omogućilo održiv povratak našeg naroda na svoja ognjišta", naveo je Štrbac.

Ne postoje zvanični podaci kada je izgrađen hram Svetog Georgija, ali se pretpostavlja da je iz 13. vijeka.

Na području sela Bobovišta postojale su još dvije pravoslavne crkve, od kojih se jedna nalazila na 909 metara nadmorske visine na brdu Vlaštica i bila je posvećena Svetom Iliji, dok se drugi hram nalazio u neposrednoj blizini danas osveštane crkve Svetog Georgija.

Obnova crkve Svetog Georgija, koja je porušena tokom posljednjeg rata, počela je 2008. godine.

U Bobovištima se danas stalno živi u desetak domaćinstava, dok se vikendom u ovom, 15 kilometara od Trebinja udaljenom selu, okupi veliki broj mještana.

crkva bobovista osvestanje (4).jpg

crkva bobovista osvestanje (3).jpg

crkva bobovista osvestanje (2).jpg

crkva bobovista osvestanje (5).jpg