Iako je najavljeno da će radovi na izgradnji sistema za vodosnabdijevanje na lijevoj obali Trebišnjice, kojim u budućnosti Trebinje neće ostajati bez vode uslijed pucanja glavne transportne cijevi, početi u martu, radnika i teških mašina još uvijek nema na terenu.

cijevi vodovod.jpg

Projekt menadžer u preduzeću "Buk promet" iz Bijeljine Nikola Maksimović, koje je na javnom tenderu izabrano za izgradnju ovog važnog projekta, rekao je za TrebinjeLive.info da radovi nisu još uvijek počeli jer su morali da naruče cijeve, koje se proizvode samo po narudžbi.

Međutim, Maksimović nije želio da kaže ko je proizvođač cijevi na koje se čekalo oko tri mjeseca, već samo da su one vrhunskog kvaliteta i da su morale da se proizvode, jer se na tržištu, zbog specifičnih profila, ne mogu kupiti, već se moraju naručiti.

"Radove ćemo početi u ponedjeljak /27. maja,  jer su cijevi isporučene/", rekao je Maksimović.

On je pojasnio da će tokom radova, u različitom vremenskom periodu, biti zatvoreni dijelovi puta od brane "Gorica" do Kamenog mosta, odnosno do budućeg rezervoara "Police", koji će se nalazi na brdu Crkvina, ispod kompleksa Hercegovačke Gračanice.

"Vrijednost projekta je 2,2 miliona maraka i ovaj dio investicije podrazumijeva izgradnju samo cjevovoda, ali ne i rezervoara 'Police', bez koga se ovaj sistem ne može staviti u funkciju", naveo je Maksimović.

Dinamika radova na cjevovodu dužine oko tri i po kilometra biće usklađena sa sezonom kupanja na bazenu na Banjama i trajanjem školske godine, s obzirom na to da cjevovod ide pored osnovne škole "Vuk Karadžić" u Policama.

Maksimović je rekao da je rok za izvođenje radova godinu dana /mart 2020. prim. aut/, ali da očekuje da "Buk promet" svoj dio posla završi do Nove godine.

Gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je za TrebinjeLive.info da će izgradnjom ovog projekta biti riješen jedan od gorućih problema grada - problem vodosnabdijevanja, kada uslijed pucanja glavne transportne cijevi cijeli grad ostane bez vode.

On je istakao da će se, u toku ili nakon završeta izgradnje cjevovoda, početi sa radovima na rezervoaru "Police" kapaciteta 2.500 kubika, što će biti treća faza radova na izgradnji ovog važnog projekta.

U novu trasu vodovoda biće položene cijevi koje imaju garanciju 100 godina.

Novi cjevovod za vodu gradi se od hidroelektrane "Trebinje dva", uz obalu rijeke Trebišnjice do Poličkog groblja, gdje se jedan krak odvaja prema školi "Vuk Karadžić" i Bolnici, a drugi se gradi pored olimpijskog bazena do Kamenog mosta.

S obzirom na činjenicu da je Trebinje i nedavno ostalo bez vode zbog pucanja glavne transportne cijevi, Trebinjci navode da se ovaj projekat mora ubrzati i da upravo on treba da bude prioritet gradskih vlasti u narednom periodu.

ŠTA OVAJ SISTEM ZNAČI ZA GRAD?

Ukoliko, nakon završetka izgradnje cjevovoda i rezervoara u Policama, bude pucala glavna transportna cijev desnom obalom Trebišnjice, grad neće ostati bez vode, jer će novi cjevovod omogućiti takozvani "bajpas sistem", kojim će se obezbijediti normalno i nesmetano snabdijevanje grada vodom.

Trebinje je u više navrata ostajalo bez vode zbog pucanja glavnog transportnog cjevovoda. Najteža situacije je bila krajem 2017. godine, kada je Trebinje bilo bez vode nekoliko dana.