Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić otvorio je u "Gradu Sunca" 27. majske pulmološke dane, koji su okupiliu više od 200 eminentnih ljekara iz ove oblasti koji će u naredna tri dana biti gosti najjužnijeg grada Republike Srpske.

majski dani pulmologije (2).jpg

Ćurić je istakao da mu je veoma drago što je Udruženje pulmologa Republike Srpske odlučilo da tradicionalni skup organizuje u Trebinju, ističući da se nada da će se gosti osjećati lijepo, da će proisteći novi naučni radovi i da će ponovo doći u naš grad. 

On je rekao da je uvjeren da Trebinje može da ponudi najbolje uslove za rad učesnicima ovakvim i sličnih kongresa, čime se još jednom naš grad ističe kao mjesto koje postaje sve prepoznatljivije u oblasti kongresnog turizma.

"Svjedoci smo tendencije porasta oboljelih od plućnih bolesti i zato postoji izričita potreba za okupljanjima ovog tipa, na kojima se mogu čuti nova naučna saznanja i razmijeniti stručna mišljenja", naveo je Ćurić.

Prema njegovim riječima, vjeruje da će ovi dani doprinijeti poboljšanju prevencije i liječenja plućnih bolesti, te da će dati značajne naučne rezultate na dobrobit kako pacijenata iz Republike Srpske, tako i regiona.

majski dani pulmologije (3).jpg

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Ljiljana Ivančić istakla je da bez stalne edukacije ljekara ne bi bilo ni svrhe ulagati u izgradnju novih bolnica i rekonstrukciju postojećih.

"Na ovome kongresu stručnjaci iz pulmologije usavršavaju svoje znanje i razmjenjuju pozitivna iskustva, s ciljem da se unaprijedi zdravlje pacijenata u Republici Srpskoj", navela je Ivankovićeva.

Ona je istakla da su pacijentima u Srpskoj dostupni ništa manje kvalitetni modeli liječenja iz ove oblasti nego što u regionu.

Predsjednik udruženja pulmologa Republike Srpske i redovni profesor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Mirko Stanetić rekao je da su među jedinim udruženjima u Srpskoj koje kontinuirano organizuje stručne skupove i ima međunarodno priznate publikacije.

"Kroz ovaj kongres najavljujemo novine u liječenju hronične opstruktivne bolesti pluća gdje ćemo prezentovati smjernice koje su iz aprila 2019. godine, te novine iz oblasti liječenja karcinoma i intenzivne medicine iz pulmologije", naveo je Stanetić.

On je istakao da će učesnici skupa govoriti i o bolestima intersticijuma, jer je sve veća potreba za tim.

"Kada smo počinjali na ovom skupu nas je bilo samo četvoro. Danas nas je više od 200", rekao je Stanetić, navodeći da će se radovi sa ovog skupa publikovati u časopisu "Respiracio".

majski dani pulmologije (1).jpg

Osim pulmologa iz Republike Srpske, učestvuju i ljekari iz Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice, Kliničkog centra Srbije, te gosti i predavači iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije.

Majske dane pulmologije organizuju Udruženje pulmologa/pneumoftiziologa RS, Klinika za plućne bolesti i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.