Trebinjski gradski odbor Demokratskog narodnog saveza /DNS/ odlučiće o daljoj saradnji sa SNSD-om u našem gradu nakon jučerašnje smjene potpredsjednika lokalne Skupštine Bojana Šapurića.

dns sjednica (2).jpg

DNS će o budućoj koalicionoj saradnji sa SNSD-om odlučili početkom iduće sedmice.

A da je koalicija dovedena u pitanje potvrdio je juče i predsjednik trebinjskog DNS-a Petar Ivanković, koji je istakao da je Šapurićevom smjenom narušen koalicioni sporazum.

Koalicioni sporazum podrazumijeva da DNS-u pripada mjesto potpredsjednika Skupštine. 

TrebinjeLive.info nezvanično saznaje da je Ivankoviću bilo ponuđeno mjesto potpredsjednika Skupštine, ali da je on to odbio, nakon čega je ta funkcija ponuđena Ujedinjenoj Srpskoj.

Ivanković je, kako saznajemo, ovu funkciju odbio smatrajući da nema valjanih razloga da se Šapurić smijeni, već da iza svega stoji stav DNS-a da grad ne treba da se zaduži za 5,5 miliona KM, što je zasmetalo koalicionim partnerima.

Ukoliko trebinjski DNS prekine koalicionu saradnju sa SNSD-om, to će biti kraj najdugovječnije koalicije u Trebinju.

Na taj način DNS će završiti u opoziciji, a preostala dva kadra ove strane  - načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Drašković i direktor Kulturnog centra Branka Sarić podnijeće ostavke ili će biti smijenjeni.

Time bi DNS mogao da najavi politički veoma zanimljivu drugu polovinu 2019. i 2020. godinu, kada će se održati lokalni izbori.

Iako do lokalnih izbora ima više od godinu i četiri mjeseca, već sada bi se mogle posložiti kockice budućeg djelovanaj političkih partija u našem gradu.

Suštinsko pitanje je da li će DNS zaigrati na ono što niko do sada nije očekivao - vratiti život opozicionom bloku u Trebinju koji je već neko vrijeme na izdisaju.

Bilo ako bio, pred DNS-om je još jedna opcija u kojoj su uvijek bili neprikosnoveni - dobro izvagati i utvrditi dobar pazar za smjenu, pa bi se ova smjena, dugoročno, ovoj stranci mogla vratiti kao kolo sreće ili koaliciji kao bumerang.

Ukoliko trebinjski DNS odluči da ode u opoziciju pitanje je kako će se ponašati na predstojećim lokalnim izborima -  da li će podržati opozicionog kandidata za gradonačelnika ili će, pak, kandidovati svog kandidata i time značajno uticati na ukupan izborni rezultat u najjužnijem gradu Republike Srpske. 

Jer, ne smije se zaboraviti da u tom slučaju DNS ne računa samo na glasove svog članstva i opozicije, već i nezadovoljnih u vladajućoj koaliciji.