Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić otvorio je večeras u galeriji Kulturnog centra izložbu vezova "Zlatne niti ćirilice" beogradskog udruženja „Beo-etno vizija“, koja je priređena u čast Dana slovenske pismenosti i krsne slave Srpskog udruženja "Ćirilica" – svetih Ćirila i Metodija.

cirilica izlozba (3).jpg

Ćurić je kazao da "Ćirilica" svojim radom i aktivnostima ukazuje na važnost njegovanja ćirilične tradicije u srpskom narodu.

On je podsjetio da su u našem gradu i okolini sačuvani neki od najstarijih ćiriličnih natpisa BiH, koji predstavljuju kulturno blago, kao što je, između ostalih, ploča župana Grda iz 12. vijeka, koja se čuva u Muzeju Hercegovine.

"Trebinje se ovom izložbom pridružilo slovenskom svijetu koji danas obilježava Dan slovenske pismenosti i veoma mi je drago što to čini sa gostima iz Srbije", naveo je Ćurić.

cirilica izlozba (1).jpg

Predsjednik Udruženja "Beo etno vizija" Vera Avlijaš rekla je da izložbu čini 35 vezova nadahnutih ćiriličnim slovima iz rukopisnih knjiga srpskog srednjeg vijeka.

Ona je istakla da u udruženju imaju četiri člana, koja se od 2012. godine bave  rijetkom i zaboravljenom vještinom – vezom i zlatovezom, za koju inspiraciju nalaze u srpskim manastirima, rukopisnim knjigama i ljepoti ćirilice.

"Slova koja vidite su iz Miroslavljevog jevanđelja, Radoslavovog jevanđelja, Velikog dečanskog molitvenika i drugih kaligrafskih knjiga. Ljepota tih knjiga otvorila nam je jedan potpuno novi likovni svijet ćirilice u koji smo svim srcem uplovili", kaže Avlijaševa.

Izložba će biti otvorena u narednih deset dana.

cirilica izlozba (4).jpg

61139198_648444928951003_5520592933251710976_n.jpg