Narodni poslanik Nebojša Vukanović rekao je danas da će Ustavnom sudu Republike Srpske uputiti apelaciju jer mu predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak nije dozvolio da prisustvuje sjednici lokalnog parlamenta, jer bi time prekršio poslovnik o radu ovog zakonodavnog tijela.

banjak vukanovic.jpg

Vukanović je istakao da je do neustavne izmjene poslovnika došlo u novembru 2018. godine, kada je on postao narodni poslanik, čime je poslije više od 20 godina narodnim poslanicima onemogućeno da prisustvuju sjednicama lokalne skupštine ukoliko nisu pozvani.

"Jedino postoji slučaj da skupštinska većina i gradonačelnik, preko kolegijuma, uputi poziv poslanicima da oni prisustvuju sjednici. To znači da ova skupštinska većina nikada neće pozvati mene i ostale opozicione poslanike da prisustvujemo sjednicama", naveo je Vukanović.

sporni clan.jpg

On je kazao da je riječ o nedemokratskoj praksi, a da je na skupštini, kao gost i narodni poslanik, želio da govori o dugoročnom kreditnom zaduženju grada od 5,5 miliona KM, za koje smatra da je nepotrebno.

Vukanović je prije početka sjednice tražio objašnjenje od Banjka, koji mu je tom prilikom pojasnio da samo radi po poslovniku, a da, ukoliko smatra da su njegova prava narušena, njihovu zaštitu potraži na višim instancama sudske vlasti, što je i Vukanović najavio.