U Bileći će 1. juna biti otkriven i osveštan spomenik načelniku štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću.

draza mihailovic.jpg

Spomenik će biti postavljen u ravnogorskom parku, koji je djelo kipara Milivoja Bokića

Tokom balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata Draža je bio oficir Srpske vojske u Kraljevini Srbiji. Poslije Aprilskog rata, Mihailović je odbio da prizna kapitulaciju Jugoslovenske vojske i sklonio se na Ravnu goru, gdje je osnovao pokret otpora protiv okupatora.

Nakon Drugog svjetskog rata nove komunističke vlasti su ga uhapsile i osudile na smrt za kolaboraciju i ratne zločine, poslije čega je ubijen na tajnom mjestu. Godine 2015.

Viši sud u Beogradu je usvojio zahtjev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije.

Mihailović je za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je posljednje posthumno dodijelio američki predsjednik Hari Truman marta 1948. godine. Odlikovao ga je ordenom Legija za zasluge prvog stepena za „organizovanje i vođenje snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju“, kao i za „spasavanje američkih avijatičara“.