Vlasti Ruske Federacije veoma cijene konstruktivnu saradnju sa Republikom Srpskom i opredijeljene su za jačanje svih vidova te saradnje, a posebno za stalno jačanje međuparlamentarnih odnosa, piše "Ruska gazeta" povodom posjete predsjednika Narodne skupštine Srpske Nedeljka Čubrilovića Moskvi kojoj su mediji u Rusiji posvetili veliku pažnju.

cubrilovic u moskvi.jpg

Predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko na jučerašnjem sastanku sa Čubrilovićem istakla je da Rusija Republiku Srpsku smatra glavnim političkim i ekonomskim partnerom u BiH.

Ona je navela da je Rusija zainteresovana za dosljedno sprovođenje Dejtonskog sporazuma i razvoj saradnje sa Republikom Srpskom, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Matvijenkova je naglasila da je Rusija svjesna činjenice da su patriotske snage, zainteresovane za dosljedno sprovođenje Dejtonskog sporazuma i razvoj saradnje sa Rusijom, na posljednjim izborima dobile široku podršku građana Srpske.

"Vjerujemo da će ova Vaša posjeta ojačati našu međuparlamentarnu saradnju, ali i ukupne odnose Rusije i Srpske. Rado se sjećamo naše posjete prošle godine, prijateljske atmosfere, gostoprimstva i topline sa kojom je dočekana naša delegacija u Republici Srpskoj", rekla je Matvijenkova.

"Ruska gazeta" piše da je Čubrilović tokom susreta istakao da je prošlogodišnja posjeta Matvijenkove Republici Srpskoj bila važan događaj, ne samo za građane Srpske, već i za cijelu BiH, te da je pozvao delegaciju Ruske Federacije da ponovo posjeti Srpsku, što je Matvijenkova prihvatila.

Ruski mediji prenose i Čubrilovićevu izjavu da su Srbi u BiH zahvalni Rusiji za podršku koju im pruža.

"Naša posjeta Ruskoj Federaciji važna je za cijelu zemlju, a ne samo za Republiku Srpsku. Svaki naš korak prema Rusiji pomno se prati i on kod jednih izaziva odobravanje, a kod drugih bijes. Kada je riječ o Srpskoj, smatramo da je saradnja sa Rusijom veoma važna i da se njeni stavovi ne smiju ignorisati, već naprotiv", rekao je Čubrilović.

On je naveo da se bivši predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je sada predsjedavajući Predsjedništva BiH, nada susretu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu početkom juna.

Prema pisanju ruskih medija, na sastanku je bilo riječi i o bilateralnoj saradnji, te jačanju kulturnih i političkih veza Ruske Federacije i Republike Srpske.

Sagovornici su saglasni da se stavovi Rusije i Republike Srpske podudaraju kada je riječ o većini međunarodnih pitanja.

Čubrilović je nakon sastanka sa Matvijenkovom dao intervju za televizijski kanal "Vmeste-RF".

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović danas, drugog dana zvanične posjete Moskvi, sastaće se sa poslanicima u ruskoj Dumi Jevgenijem Primakovim, koji je i predsjednik organizacije Ruska humanitarna misija, te Svetlanom Žurovom, Antonom Morozovim i Mihailom Gulevskim.

Kasno poslije podne planiran je i susret Čubrilovića sa predsjednikom Komiteta ruskog Savjeta Federacije za međunarodne poslove Konstantinom Kosačevim.

Čubrilović će se danas sastati i sa bivšm svjetskim prvakom u šahu Anatolijem Karpovim.