Članovi Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja gotovo svakodnevno uređuju okolinu i u okviru brojnih akcija očistili su kilometre pristupnih planinskih staza i izletišta, jer smatraju da se pozitivnim uticajem na mlade može povećati svijest o zaštiti životne sredine.

vucji zub.jpg

U ovom društvu, zahvaljujući kojem je okolina Trebinja gotovo besprekorno čista, kažu da žele pokoljenjima ostaviti čistu životnu sredinu, te da se posebno bore za očuvanje biljnog i životinjskog svijeta na planinama u okolini Trebinja, gdje su pronađene vrlo rijetke vrste biljaka. 

Predsjednik društva Igor Škero rekao je Srni da je svijest ljudi o čuvanju životne sredine na veoma niskom nivou, jer, uprkos tome što planinari očiste neko područje, nesavjesni građani ponovo bacaju vreće sa smećem. 

"Zato se Planinarsko društvo `Vučji zub` vodi krilaticom `Ne mogu oni baciti, koliko mi možemo pokupiti`", ističe Škero. 

On navodi da trenutno najveći problem prave šumokradice i nesavjesni lovci koji istresu kamion smeća na planinu, a uzmu drva. 

"Nedavno smo imali akciju čišćenja predjela Strač kada je bio Dan planete Zemlje. Imali smo akciju čišćenja u kanjonu rijeke Sušice, jednu deponiju smo uklonili. Prije par godina imali smo veliku akciju čišćenja pristupnog puta planine Orjen - deset kilometara puta od sela Tuli, pa sve do izletišta Ubla smo čistili i prikupili 400 vreća otpada", kaže Škero. 

Načelnik gradskog Odjeljenja za inspekcije i poslove komunalne policije Đorđe Miljanović kaže da komunalna policija po prijavi izlazi na mjesta koja nisu predviđena za odlaganje otpada, ali da je teško sankcionisati prestupnike jer nemaju materijalne dokaze protiv njih. 

Miljanović je rekao da su odlukom gradskih vlasti od prošle godine drastično povećane kazne za nesavjesno odlaganje otpada, koje za fizička lica iznose od 700 do 1.000 KM, a za pravna lica od 3.000 do 5.000 KM. 

On je napomenuo da je odlaganje otpada na nepredviđenim mjestima potrebno fotografisati i prijavljivati nadležnom odjeljenju Gradske uprave ili komunalnoj policiji.