Dječiji muzički festival "Zvon zvonke pjesme" ove godine proslaviće zanačajan jubilej - 20 godina postojanja, tokom kojih je ovaj festival izrastao u jedan od najprepoznatljivijih u Republici Srpskoj.

zvon zvonke pjesme trebinje 2019.JPG

Ova kulturna manifestacija je obilježava kulturni život djece do 12 godina u našem gradu, a i šire. Jedno vrijeme na Festivalu su pjevala i djeca iz Srbije i Crne Gore.

Umjetnički direktor festivala "Zvon zvonke pjesme" profesor Bobo Vučur rekao je da pripreme za festival traju tri mjeseca.

"Kad vidim ovih 20. godina, one su za mene brzo prošlo, a kad se sjetim naših početaka moram reći da je godinu prije bio jedan Festival 1999. godine probnog karaktera i od 2000. godine ima ovaj naziv. Naziv Festivala je dat po zbirci pjesama Brata Pavlovića, a ideju je dao novinar Neđo Marić", rekao je Vučur.

Do danas je na audicijama učestvovalo oko 2.000 djece.

Vučur se prisjeća da je prva audicija rađena četiri dana sa 250 djece iz Trebinja i oko 30 iz Ljubinja, a mnoga djeca koja su bila na festivalu danas se profesionalno bave muzikom.

"Što se tiče žirija uvijek sam vodio računa da u njemu sjede stručnjci, profesori i nastavnici muzike i da bude šarolik. U sastavu prvog žirija bio je i Miladin Šobić, a voditelji su bili Minja Subota, Milorad Manda Mandić, Kristina Ivanović-Kiki, Slobodan Boda Ninković", naglasio je Vučur.

On je istakao da forsira dječiju muziku koja je za taj uzrast, a posljedica "trovanja" djece muzikom je vidljiv iz toga da je svake godine sve manje djece kandidata i da ne žele da pjevaju dječije pjesme.

Ovo je jedan od rijetkih festivala na kojem djeca pjevaju uživo.

Ove godine će biti 16 pjesama, ali 17 izvođača jer će biti jedan duet. Svi nastupaju prvi put pred publikom. U revijalnom dijelu pjevaće prošlogodišnji pobjednik Sofija Brborić, ovogodišnji izvođač na "Đurđevdanskom festivalu" Milica Rajković i finalista tv-šoua ZMBT Stefan Debota.

Prema riječima direktora Centra za informisanje i obrazovanje Trebinje Manojla Ćuka u narednom periodu će učestvovati djeca iz pet opština naše regije.

"Trebao bi da to bude mali regionalni festival istočne Hercegovine iz gradova koji nisu u prilici da se dokažu na ovakvim manifestacijama", kazao je Ćuk.

Ovogodišnji festival biće održan 24. maja u Kulturnom centru.