Načelnik trebinjske Policijske uprave Siniša Laketa rekao je da je stanje bezbjednosti na području koje ova uprava pokriva ocijenjeno kao dobro, ali da je priliv migranata u pograničnom pojasu sa Crnom Gorom u blagom porastu.

sinisa laketa konferencija.jpg

Laketa je na konferenciji za novinare rekao da su policijski službenici evidentirali četiri krivična djela, a razriješili tri koja su počinili migranti, a koja se odnose na krađe motornih vozila.

"Evidentirana su četiri otuđenja motornih vozila koja nisu bila adekvatno obezbijeđena. Tri vozila su pronađena - jedno na teritoriji Republike Srpske a dva u FBiH. Navedena vozila korištena su za prevoz i uglavnom je riječ o nelegalnim migracijama", naveo je Laketa.

On je istakao da je u proteklom periodu zabilježen novi pojavni oblik kriminaliteta - prevara koju je određena grupa lica radila kako na području uprave, tako i cijele Republike Srpske.

"U aprilu smo identifikovali ovu grupu i oni se nalaze u pritvorskoj jedinici Trebinje", dodao je Laketa.

Načelnik Sektora policije u ovoj upravi Petar Kozjak rekao je da su u aprilu evidentirane 32 saobraćajne nezgode, što je za oko tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kozjak je istakao da je proteklog mjeseca zabilježeno čak 1.122 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

"Iz saobraćaja je isključen 51 vozač, od čega 21 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 15 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje, a tri zbog uticaja opijata", naveo je Kozjak.

Govoreći o narušavanju javnog reda i mira, on je rekao da je u aprilu evidentirano 21 narušavanje javnog reda i podneseno 26 izvještaja, što je za 13 manje u odnosu na isti period lani.

Kozjak je naglasio da je najveći broj ovih prekršaja, čak 10, zabilježen u opštini Gacko.

"Najviše počinjenih prekršaja odnosi se na tuču i fizički napad - ukupno 10 prekršaja. Najviše prekršaja se počini od ponoći do dva sata ujutru, a najčešće mjesto činjenja bili su trgovi i ulice", rekao je Kozjak.

Načelnik Sektora kriminalističke policije trebinjske Policijske uprave Bojan Dabić rekao je da je ova uprava u aprilu evidentirala 22 krivična djela, što je za 10 manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

"Rasvijetljeno je pet krivičnih djela iz ovog perioda", naveo je Dabić.

Policijska uprava Trebinje apelovala je na vozače da poštuju zakonske propise i da svojim ponašanjem doprinesu većoj bezbjednosti saobraćaja.