U okviru manifestacije "Noć muzeja" članovi Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" u Beogradu posjetili su multimedijalnu izložbu o svom zemljaku i velikom srpskom dobrotvoru Luki Ćeloviću Trebinjcu.

Luka-Celovic-Trebinjac.jpg

Na izložbi, pod nazivom "Luka Ćelović Trebinjac - ostvarenje srpskog sna", predstavljena su originalna dokumenta, fotografije, novinski članci iz vremena Lukinog života, kao i knjige iz Lukine biblioteke, koje su sada u vlasništvu Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" iz Beograda.

Prikazana je ideja i vrlina ovog vrijednog i visprenog Trebinjca koji je sve što je stekao zavještao Univerzitetu u Beogradu, jer je vjerovao da je znanje moć i da samo društvo zasnovano na znanju može biti pravedno društvo, koje omogućava svima da ispune snove ukoliko dovoljno vrijedno rade na tome.

Na zadovoljstvo posjetilaca, što je pokazao broj koji se povećavao iz sata u sat, izložbu je organizovala kompanija "Beograd na vodi", u prostorijama svog prodajnog centra, u zgradi bivše Beogradske zadruge, u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković".