Alphabet Inc’s Google, krovna Guglova firma, prekida saradnju s Huaveijem, javio je Rojters.

Google.jpg

Još uvijek nije riječ o potpunom prestanku poslovanja, ali je svakako veliki udarac za azijsku kompaniju koja se posljednjih sedmica našla na udaru Donalda Trampa.

Huaveji će tako izgubiti pristup za nadograđivanje telefona koji imaju Android. Takođe, izgubiće pristup "Google Play Story" i "Gmail"-u.

Detalji ovog prekida saradnje još se uvijek dogovaraju u Guglu, piše Rojters

Iz Huaveija, zasad, nisu imali komentara.

Huaveji će i dalje imati pristup onim verzijama Android operativnog sistema koje su besplatne, odnosno koje su dostupne preko takozvanog "otvorenog koda".

Ipak, Gugl će prestati pružati bilo kakvu tehničku podršku i saradnju Huaveiju.

Gugl: Postojeći korisnici će i dalje moći koristiti i ažurirati aplikacije

Rojters danas javlja kako je portparol Gugla objavio kako će trenutni korisnici Huaveijevih pametnih telefona sa Gugl aplikacijama moći i dalje koristiti te aplikacije, kao i skidati nova ažuriranja za te aplikacije. 

"Razmatramo implikacije ove odluke", dodao je portparol.

"Za korisnike naših usluga, Gugl plaj i zaštite iz Gugl plej protekta te usluge će i dalje funkcionisati na Huaweijevim uređajima", rekao je gportparol.bez otkrivanja detalja.

Ovaj prekid saradnje bi mogao značajno naštetiti poslovanju Huaveija koji će izgubiti pristup ažuriranjima.

Buduće verzije Huaveijevih pametnih telefona koje će biti Androidi će također izgubiti pristup servisima poput Google Play Storea, Gmaila i YouTubeovih aplikacija. 

"Huaveji će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Guglovim servisima i aplikacijama", rekao je izvor za Rojters.

Iz Huaveija zasad nisu imali komentara..