U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je prirodnjačka stalna postavka pod nazivom "Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice", čime će ova ustanova, poslije dugo godina, posjetiocima pokazati brojne eksponate šumskih životinja, grabljivica, ptica, vodozemaca, gmizavaca, insekata, biljaka, minerala i fosila.

prirodnjacka postavka muzej hercegovine (3).jpg

Autor postavke je kustos biolog Mićo Milošević, koji kaže da je ideja oko ove postavke stara koliko i sam Muzej Hercegovine

"I pređašnji radnici Muzeja prikupljali su donacije, vršili otkup, evidentirali poklone i sve to čuvali. To se dešavalo sve do 2010. godine, kada je tadašnja uprava obezbijedila sredstva i počeo se adaptirati prostor da oko 100 eksponata sa teritorija Hercegovine pronađe mjesto u  ovoj postavci", rekao je Milošević.

Ova postavka, pojasnio je Milošević, obuhvata širi region Hercegovine - kako same rijeke Trebišnjice, tako i njen sistem vodotoka koji je duži od 300 kilometara.

prirodnjacka postavka muzej hercegovine (4).jpg

Od životinja posjetioci će imati priliku da pogledaju mrkog medvjeda, vuka, lisicu, različite vrste riba, bjeloglavog supa, čovječiju ribicu, sovu, te druge brojne žvotinjske vrste koje su karakteristične za naše podneblje.

Izložba je specifična i po tome što je rađena sa tehnikom izložbenih diorama - simulacija prirodnog ambijenta u vještačkom prostoru.

Na taj način, sedmu stalnu postavku Muzeja Hercegovine, uz eksponate, čine i pećina, šuma, rijeka, kraška polja.

prirodnjacka postavka muzej hercegovine (1).jpg

"Tu su i biljke, kod kojih smo akcent stavili na biljke Orjena. Na njemu postoje vrste koje su preživjele ledeno doba i jedinstvene su u svijetu", pojasnio je Milošević.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak, koji je i otvorio postavku, kazao je da je njen značaj veoma veliki i to ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku.

On je istakao da je značaj izložbe veći ukoliko se zna da će ona značajno doprinijeti obrazovanju i vaspitanju đaka, koji će sada imati priliku da u praksi pogledaju većinu onoga što uče iz biologije, odnosno iz geologije i geografije.

Stalna postavka je otvorena u okviru manifestacije Noć muzeja, u okviru koje je Muzej Hercegovine priredio raznolik program, dok brojni posjetioci imaju priliku da besplatno pogledaju svih sedam stalnih postavki ove ustanove.

 
prirodnjacka postavka muzej hercegovine (5).jpg
prirodnjacka postavka muzej hercegovine (2).jpg