Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić priminuo je danas u Beogradu u 80. godini.

misa janketic.jpg

Janketić je u bogatoj karijeri odigrao više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju.

Igrao je u televizijskim dramama i serijama - "Dimitrije Tucović", "Otpisani", "Salaš u Malom Ritu", "Nepokoreni grad", "Sivi dom", "Vuk Karadžić", "Bolji život", "Zaboravljeni", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Ubice mog oca", "Žmurke"...

Dobitnik je godišnjih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta za uloge Borisa Anenkova u "Pravednicima", Bredlija u "Pokopanom detetu", Isusa u "Nekrštenim danima", Živojina Mišića u "Kolubarskoj bitci", Gavrilovića u "Rodoljupcima", Majora Božića u "Seobama", gradonačelnika u "Revizoru", Jevrema Prokića u "Narodnom poslaniku".

Sa velikim uspjehom igrao je i na scenama drugih pozorišta - "Atelje 212", Narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište, "Zvezdara teatar"...

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja - "Dobričinog prstena", "Oktobarske nagrade", četiri "Sterijine nagrade", kao i nagradu "Pavle Vujisić".

Nagrada Udruženja filmskih glumaca za životno djelo "Pavle Vujisić" dodijeljena mu je 2014. godine, a pozorišnu nagradu "Dobričin prsten" dobio je 2003. godine.

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu, a gimnaziju je završio u Beogradu. Studije književnosti upisao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je nakon tri godine postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.